Hunerkom’un kurucularından ozan Sefkan anıldı

Hunerkom'un kurucularından sanatçı Sefkan (Celal Ercan) hayatını kaybedişinin 34’üncü yıldönümünde Köln’de düzenlenen bir etkinlikle anıldı.

Almanya’nın Köln kentinde ozan Sefkan için düzenlenen anma töreni, Demokratik KürtToplum Merkezi'nde Salı akşamı gerçekleşti.

Saygı duruşuyla başlayan anmanın sunuculuğunu ozan Şemdin yaptı. TEV-ÇAND Eşbaşkanı sanatçı Bülent Turan yaptığı konuşmada, özgürlük mücadelesi saflarında hayatını kaybeden sanatçılar Sefkan ve Mizgin’in “Nasıl bir sanatçı, nasıl bir aydın olacağız?” sorularına sanat ve mücadeleleriyle yanıt olduklarını söyleyedi.

Turan, devamla şunları ifade etti: "Hunerkom'un kuruluşunda yer aldılar. Ülkeye gittiler. Yani teori ve ile pratiği birleştirdiler. MKM bünyesinde de Ali Temel ve Abdulmelik Şêxbekir bize örnek oldular. Yine onları takip eden onlarca sanatçı arkadaşımız Kürdistan dağlarında yaşamlarını feda ettiler. Onların yürüttüğü kültür mücadelesi kültürel soykırıma karşı bir duruştur. Aynı zamanda şunu gösterdiler: Kültür kırımına karşı örgütsüz mücadele verilemez."

KCD-E Eşbaşkanı Fatoş Göksungur, yüzlerce ressam, tiyatrocu, ses sanatçısı ve folkloristin dağlara gittiğini ve yaşamlarını feda ettiğini söyledi. "Onlar da normal bir yaşam sürebilirlerdi. Ama onlar bunu tercih etmediler" diyen Göksungur, yine bir Nisan ayında Kürdistan dağlarında hayatını kaybeden sinemacı ve yazar Halil Dağ'ı da andı.

"Sefkan arkadaş önder bir sanatçıydı" diyen sanatçı Xelîl Xemgîn, bunun nedenini şöyle açıkladı: "1900-1980 arasında Kürdistan'da kurumsal ve örgütlü bir sanat çalışması olmadı. Bunu başlatan PKK hareketi ve onun şahsında da Sefkan arkadaştır."

"Kürdistan'da devrimci sanat", "Halk için sanat", "Devrim için sanat" tartışmalarına PKK tarihinin önemli cevaplar verdiğini söyleyen Xelîl Xemgîn, Kürdistan, Türkiye ve Avrupa'da yüzlerce müzik ve halk oyunları grubu kurulduğunu, bunların kurumsal kimliklerinin Hunerkom ve MKM olduğunu belirtti.

Xemgîn, "Sefkan bunun öncüsüdür" diyerek, müzik, tiyatro, sinema, halk oyunları gibi sanat dallarında yüzlerce sanatçının bu kurumlarda yetiştiğini ve Kürt kültürünü yükselttiklerini ifade etti.

Xelîl Xemgîn konuşmasında bir eleştiri de yaptı. "Sanatçı kimdir?" diye soran Xemgîn, "7-8 bin insan açlık grevinde. Kürdistan işgal altında. Ama hiç çaba vermeyecek. 'Ben sanatçıyım' diyecek. Bu bir sanatçı duruşu değildir" diye konuştu.

PKK tarihinin canlı tanıklarından Zeki Zoğurlu da seminere katıldı ve bir konuşma yaptı. Zoğurlu şöyle dedi: "Şehid Sefkan'ı ve Şehid Mizgîn'i tanıdım. Şehid Sefkan Kürdistan dağlarına geldiğinde ERNK hamlesi süreciydi. Mart sonrası çok kar yağmıştı. Hamlenin başarılı olmaması için Irak Komünist Partisi yoğun çaba harcıyordu. Sefkan arkadaş da buna karşı hamlenin başarılı olması için yoğun mücadele verdi. Mizgîn arkadaş da dördüncü kongre sürecinde Kürdistan'a geldi. Kongreye katıldı. Çok coşkulu ve moralliydi. İki arkadaş da sadece devrimci sanatçı kimlikleriyle sürece yanıt oldular. İkisini de saygıyla anıyorum."

Anmada bir konuşma yapan sanatçı Diyar da, "Şehid Sefkan ve Şehid Mizgîn arkadaşları konuşurken şu önemli bir soru: 'Biz onların izinden gidebiliyor muyuz?' Buna halk yanıt verir" dedi.

Diyar, "Dünya Kürdistan'da yaşanan devrimi ve özelde de kadın hareketini konuşuyor. Tanıyor. Ama Kürdistan sanatçılarını tanıyor mu? Onu kendimize sormalıyız" diye ekledi.

70'li yıllarda bir aşk şarkısı söylemenin bile devrimci duruş olduğunu ifade eden sanatçı, ancak bugün devrimci sanatın görevinin yol göstermek olduğunu belirtti.

Sanatçı Diyar da bir eleştiride bulundu: "Biz popüler eğlence kültürünü eleştiriyoruz. Ama biz de onu yaşıyoruz. Govend önemli bir kültürümüz. Ama sanat sadece govend ile eğlenmek değildir. Dünyanın konuştuğu bir hareketin kuruluş gecelerinde bile baktığımızda çoğunlukla govend ile oluyor. Bu bizim için bir ayıptır. Devrimin geldiği aşamayı ona yakışır kutlamalarla yapmalıyız."

Anmada konuşan sanatçı Cewad Mervanî, Rojava (Batı) Kürdistan’dan yeni döndüğüne dikkat çekerek, Rojava’yı anlattı. Merwanî'nin konuşması alkışlarla karşılandı.

Anmada yazar Kakşar Oremar'ın hazırladığı, ozan Sefkan'ın hayatını anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Anmada ayrıca sanatçılar Ozan Sefkan'ın şarkılarını seslendirdi.

Ozan Sefkan kimdir?

1960 yılında Dersim Çemişgezek’e bağlı Laleşoxa köyünde doğdu. 1978 yılında Amed Eğitim Enstitüsü’nü kazandı ve Amed’de Kürt Özgürlük Mücadelesi ile tanıştı, sorumluluklar aldı. Bir süre Lübnan ve Filistin’de kaldıktan sonra Dersim’e gitti ve 12 Eylül darbesinin bu zor dönemlerinde devrimcilik yaptı. 1982’de geldiği Avrupa’da Şehit Mizgin ile ilk Kürt kültür örgütlemesi olan Hüner Kom’u ve Koma Berxwedan’ı kurdu. 1984 yazında tekrar ülkeye geçti. 16 Nisan 1985’te Irak Komünist Partisi tarafından kurulan bir komplo sonucunda 7 arkadaşı ile birlikte hayatını kaybetti.