HDP: Herkesi anadiline sahip çıkmaya çağırıyoruz

Dünya Anadili Günü dolayısıyla açıklama yapan HDP, AKP'nin Kürtçe düşmanlığına dikkati çekti ve "Herkesi anadiline sahip çıkmaya ve anadiline saygı göstermeye çağırıyoruz" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), 21 Şubat Dünya Anadili Günü vesilesiyle bugün yazılı açıklama yaptı.

Türkiye'deki anadilinde eğitimin yasak olmasının 'utanç konusu' olduğunun vurgulandığı açıklamada, son dönemde Kürtçe yayınların ve okulların, kurumların kapatılmasına dikkat çekildi.

Yine anadilinde eğitim veren kreşlerin kapatılması, kentlerin girişlerine asılan çok dilli/çok lehçeli tabelalardaki ibarelerin kayyumlar tarafından kaldırılmasına da değinilen açıklamada, "Çok dilli belediyecilik hizmeti verdiği için görevinden alınan, hakkında davalar açılan, tutuklanan belediye eş başkanları günümüzün gerçekleri arasındadır" denildi.

Açıklamada, Meclis tutanaklarında da Kürtçenin 'bilinmeyen dil', 'anlaşılmayan dil', 'x' şeklinde geçmesinin AKP'nin tekçi zihniyetini gösterdiğine işaret edildi.

Açıklamada, "Bu anlayış, son dönemlerde tam anlamıyla bir dilkırım ve kültürkırım teşebbüsüne dönüşmüş, anadilini kamusal alanda kullanmak suç haline getirilmiştir. Kürtçe müzik dinleyip halay çektikleri gerekçesiyle gençler ve öğrenciler hakkında yapılan suç duyuruları gelinen durumun vahametini açıkça göstermektedir" diye belirtildi. 

HDP, "Bu coğrafyanın kadim dillerinin bir tehdit olarak algılanmasına ve yasaklanmasına karşı mücadelemiz elbette sürecektir" diyerek, herkesi anadiline sahip çıkmaya ve anadiline saygı göstermeye çağırdı.