Gerillanın çektiği 'Berfin', Hamburg'da gösterilecek

Kürdistan gerillasının sinema çalışmalarından olan Berfin filminin prömiyeri 10’uncusu düzenlenen Hamburg Kürt Film Festivali’nde yapacak.

Çalışmalarına uzun yıllardır devam eden Sine Çiya ekibi, tüm zorluklara rağmen, Halil Dağ’ın emeklerini devam ettirme çabasında. Özellikle dağ sinemasının dilini oluşturmaya çalışan ekip, en son Berfin filmi ile bu geleneği sürdürüyor.

'PKK'NİN YARATTIĞI BİR HİKÂYEYİ ÇEKTİK'

Gerçek bir olaydan esinlenilerek çekilen filmin ekibi, şu açıklamada bulundu:

"PKK’ye birlikte katılan anneler ve kızlar, babalar ve çocuklar, kardeşler, aile üyeleri var. Bunlar bizi de etkiledi. Şahit olduğumuz olaylar da vardı. Filmin konusu, yaşanmış bir hikâyedir. Gerçekliği, yaşanmış olanı perdeye yansıtmak ise zordur. Hiçbir şey ikinci defa yaşanmaz, yansıtılamaz da. PKK, tekrarı, kopyası olmayan hikâyeler yarattı. Biz bu hikâyeyi elimizden geldiğince yansıtmaya, anlatmaya çalıştık. Sistem baskılarının dağıttığı bir Kürt aile yapısı var. Biz bütün bunlara karşı durarak özgürlük mücadelesini seçen bir kadının geride bıraktığı kızının yolunu, yürüyüşünü konu ediniyoruz; buna o kızın kendi içsel yolculuğunu da dahil ediyoruz.”

Sine Çiya ekibi, "PKK olarak bir direniş tarihimiz var. Binlerce kahramanlık, direniş efsanesi… Her gerillanın bir hikâyesi var. Saklı kalan çok değerimiz var. Bu değerlerin, birikimin ürünlere dönüşmesi gerekiyor. ‘Berfîn’ filmi de bir kesittir sadece, bir hikâyedir. Keşke tüm hikâyelerimizi anlatabilecek imkânımız olsa. Şimdi özgürlük denizinden bir damlayı perdeye aktarabilmek istiyoruz” dedi.

HAVA SALDIRILARI ALTINDA ÇEKİLDİ...

Ekip üyeleri, çalışmalarına dair ise şunları söyledi: "Bir yanda keşif uçakları, hava saldırıları; diğer yandan sürecin bizden istediği görevler… Bu koşullarda ürün ortaya çıkarmak… Senaryo aşaması bile savaş koşullarından kaynaklı iki aydan az bir süreçte bitirildi. Çekim süreci, sürekli mekân değişimleri ve hava saldırılarından dolayı sekiz ay sürdü. Montaj ise üç ay gibi bir süreyi aldı. Bir taraftan güvenlik sorunlarımız vardı ama diğer taraftan da çalışmalarımıza kilitlenmiştik. Arkadaşlarımızın büyük özverisiyle çalışmayı sonlandırabildik.”

Filmdeki oyuncuların çoğunun gerilla, bunun yanı sıra Kürdistan’ın dört parçasından insanların da dahil olduğu bilgisini veren ekip üyeleri, “Hiçbiri profesyonel oyuncu değil. Onlardan rol yapmalarını istemiyoruz, kendilerini oynuyorlar. Tabii kameraya bir yabancılık oluyor başta; dışarıdan kendilerini görmeye çalışmanın zorluğunu yaşıyorlar fakat zamanla o motivasyonu da yakalıyorlar” dedi.

İLK GÖSTERİM HAMBURG'DA

Yönetmenliğini Özlem Arzeba'nın üstlendiği 'Berfin', bu yıl 30 Ekim-6 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 10. Hamburg Kürt Film Festivali'nde prömiyeri gerçekleştirilecek. Film, 6 Kasım'da saat 19.30'da Studio Kino'da (Bernstorffstr. 93-95 22767 Hamburg) ilk defa izleyicinin karşısına çıkacak.