Fransız müzeleri Afrika’dan kaçırılan eserleri iade edecek

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından oluşturulan bir komisyon Fransız müzelerinde bulunan ve Afrika’dan kaçırılan eserlerin iade edilmesi gerektiğine karar verdi.

Komisyon tarafından hazırlanan rapora göre Afrika’nın kültürel mirasını temsil eden eserlerin yüzde 90-95’i kıta dışındaki ülkelerde bulunuyor.

Raporu hazırlayan komisyon üyeleri Senegalli ekonomist Felwine Saat ve Fransız tarihçi Benedicte Savoy, Fransız müzelerinin eserlerin yasal yollarla elde edildiğini ispatlaması gerektiğini aksi takdirde tüm eserlerin ait oldukları ülkelere gönderilmesinin zorunlu  olduğunu ifade etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron geçtiğimiz sene Burkina Faso’ya yaptığı ziyaret sırasında “Birçok Afrika ülkesinin kültürel mirasının Fransa’da bulunmasını kabul edemiyorum” demişti.

Bu eserlerin Fransa’da bulunmasının tarihi açıklamalarının olduğunu dile getiren Macron ancak bu durumun sürmesini mazur gösterecek bir neden bulunmadığını kaydetmişti.

Afrika kaynaklı eserlerin Fransa’ya getirilmesi 19’uncu yüzyıla dayanıyor. Bu nedenle pek az eser hakkında kayıt bulunuyor.

Raporun tam metni Cuma günü yayınlanacak.

Fransa’nın eserlerin iade etmesi durumunda ABD ve İngiltere gibi ülkelerin de aynı adımı atması konusunda baskı altına gitmesi bekleniyor. Özellikle British Museum’da Afrika tarihi açısından paha biçilmez eserler bulunuyor.