Folklor kampı Mazdek Ararat’a adandı

Halk Oyunları Kampı, güney Almanya'da 70 folklorcunun katılımıyla düzenlendi. Kamp, sanatçı ve özgürlük militanı Mazdek Ararat'a adandı.

Geleneksel olarak her yıl TEV-ÇAND tarafından düzenlenen Halk Oyunları Kampı, 21-27 Aralık 2019 tarihlerinde Güney Almanya’da yapıldı. Birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıflara kamp yönetiminin hazırladığı programda Semsûr, Koçgirî, Botan, Amed ve Agirî yörelerine ait halk oyunları ve bunun yanı sıra ritim ve yöresel kıyafet dersleri yer aldı.

Mezun olan folklorcular da Bedlîs, Xinis ve Wêranşar yörelerine ait halk oyunları, ritim ve Kürdistan’ın yöreleri hakkında teorik dersler gördüler. Ayrıca her gün belli sürelerde Kürdistan tarihi ve kültürü, kadın tarihi, gençlik tarihi, özel savaş, hakikat ve özgürlük konularında da seminerler yapıldı.

Son gün yapılan derste de siyasal süreç ve bununla birlikte Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın son durumu tartışıldı. Bunun yanı sıra akşam saatlerinde yaklaşık iki saat toplu çalışma gerçekleştirildi. Toplu çalışmada her sınıfın o gün öğrendiği yöre oynandı. Program her gün saat 22.00 gibi sona erdi. Gençlerin derslere çok ilgili olduğu dikkat çekti.

MAZDEK ARARAT'I ANMA ETKİNLİĞİ

Gençler ayrıca, 13 Eylül 2019’da Rojava’da geçirdiği bir trafik kazasında hayatını kaybeden sanatçı ve özgürlük militanı Mazdek Ararat’ı (Ömer Bağcı) andı. Açılış konuşmasıyla başlayan anmada, Ararat’ın yaşamı, kişiliği ve Kürdistan’daki sanatsal çalışmaları anlatıldı. Etkinliğin sonunda Ararat'ın anısına hazırlanan bir sinevizyon gösterildi.

KONGRE VE MORAL GECESİ

Kampın son günündeki kongrede 2019 dönemi değerlendirildi ve yeni dönem için tartışmalar yürütüldü. Dönemin planlanması yapıldıktan sonra kongre, ‘Bijî Serok Apo’ sloganı ile sona erdi.

Moral etkinliği de akşam saatlerinde düzenlendi. Üçüncü ve dördüncü sınıfların hazırladığı 30 dakikalık skeç ile başlayan gece, müzik ve halaylar ile devam etti. Gecenin sonunda folklor eğitmenleri tarafından gençlere sertifikaları verilirken, gençler de daha önce hazırladıkları hediyeleri eğitmenlere verdi. Sınıfta kalan genç olmadığı ve hepsinin sınıfı geçtiği açıklandı.

Konuşmaların ardından moral gecesi sona erdi.