Europa Nostra'dan AKP'ye 'Hasankeyf' kınaması

Europa Nostra, Hasankeyf'i tehlikeye atan AKP'yi kınayarak, "Türkiye'yi kültür mirası koruma ilke ve standartlarına uymaya davet ediyoruz" dedi.

Kültür mirası ile ilgili sivil toplum örgütlerinin tüm Avrupa’yı kapsayan federasyonu Europa Nostra’nın Yönetim Kurulu, Kültür Bilincini Vakfı’nın önerisi ile 2016 En Tehlikede Olan 7 Kültür Mirası Siti Listesine alınmış olan Hasankeyf ve çevresi hakkında bir açıklamada bulundu.

Açıklamada, Türk hükûmetinin Hasankeyf'i sular altında bırakacak kararına tepki gösterilerek, "Hasankeyf’in öngörüldüğü üzere sular altında kalmasıyla, şimdiye kadar ortaya çıkarılmış en eski örgün insan yerleşimlerinden birine ait izler yok edilmiş olacaktır. Bu sit, sadece ulusal seviyede veya Avrupa seviyesinde değil bütün dünya için önem taşımaktadır. Bu nedenle, korunmasını sağlamanın sadece Türkiye’nin değil bütün uluslararası camianın üzerine düşen bir görev olduğuna inanıyoruz" denildi.

"Hasankeyf, Avrupa Konseyi üyesi ülkeler arasında en zengin İslam anıtları hazinelerinden birine sahiptir" vurgusunun yapıldığı açıklamada, "Kaybedilmesine yol açacak bir barajın yapılması yönündeki kararını esefle kınıyoruz" diye belirtildi.

'İLKELERE UYULSUN, GÖRÜŞ ALIŞVERİŞİ YAPILSIN'

Europa Nostra, AKP hükûmetine şu çağrıyı yaptı:

"Türk yetkili makamlarını, Avrupa Konseyi’nin himayesi altında akdedilmiş olan ve Türkiye’nin de imza koymuş olduğu Avrupa Konvansiyonlarında (Granada Konvansiyonu ve Valletta Konvansiyonu) yer alan kültür mirası koruma ilke ve standartlarına uymaya davet ediyoruz. Ayrıca, Türk yetkili makamlarını, açık ve şeffaf bir şekilde yerel topluluklar ve sivil toplum örgütleri ile usulüne uygun bir görüş alışverişi süreci başlatmaya da kuvvetle davet ediyoruz. Artık çok geç olsa da, olağanüstü önem arz eden ve tehlikede olan bu kültür mirasına en iyi uluslararası uygulamaların bugünden itibaren tatbik edilmesi yine de faydalı olacaktır."