Elî Kerîmî, yeni kitabında 'Qiyade Moqete' ihanetini anlatıyor

Rojhilatlı Yazar Elî Kerîmî, "Sinûrên jêr pê xirawekan" isimli kitabında KDP'nin “Qiyade Moqete” (Geçici Yönetim) döneminde Rojhilat Kürdistanı'na yaptığı ihaneti anlatıyor.

Rojhilatlı Yazar Elî Kerîmî'nin koronavirüs salgını döneminde yazdığı, 'Sînorên jêr pê xirawekan' isimli kitabı, Xezal News yayınlarından çıktı. 

Elî Kerîmî, pêşmerge yaşamından ve siyasi mücadelesinden bahsettiği kitapta, 'Qiyade Moqete' (Geçici Yönetim) ihaneti ve Rojhilat'taki mücadeleyle ilgili birçok belge ve gerçeği de paylaşıyor. 

Kerîmi kitabında KDP'nin 'Qiyade Moqete' döneminde Doğu Kürdistan'a yaptığı ihanete geniş yer veriyor. KDP, 1976 yılında hiçbir kongre yapmadan İdris Barzani tarafından “Qiyade Muweqet” adıyla geçici bir yönetime teslim edildi ve bu durum 1984’e kadar sürdü. Bu dönemde Humeyni ile birlikte KDP güçleri Doğu Kürdistan’daki direnişin bastırılmasında yer aldı.

Koronavirüs salgının yoğun olduğu dönemde kitabı yazma fırsatı yakaladığını söyleyen Kerîmî, "Bu kitapta İran halklarının ilk devriminden bahsettim. O devrimde ben de yer aldım. İlk defa Tewrêz şehrinde İran şahına karşı ayaklandık. Kitapta da bu konu ayrıntılı olarak yer alıyor" diye konuştu.

KDP İRAN DEVLETİ İLE BİRLİKTE ROJHİLAT HALKINA SALDIRDI

İran'da şah rejiminin devrilmesinden sonra İslam hükümetinin iktidara geldiğini, Kürt halkına ve Kürt şehirlerine saldırmaya başladığını hatırlatan Kerîmî, pêşmerge olarak savaşmaya başladığı dönemi şu sözlerle anlattı: "İranlı muhafızlar Kürdistan şehirlerine saldırdığında pêşmerge mücadelem başladı. Kürt güçleri ile İran rejimi arasında savaş başladı. Aynı zamanda Rojhilat'ta Kürt güçleri birbirleriyle de savaşıyordu. KDP, Qiyade Moqete'nin bir parçası olarak Rojhilat halkına ihanet etti. İran rejimi ile birlikte Rojhilat halkına ve Kürt güçlerine saldırdılar. O dönemin olaylarını ve gelişmelerini bizzat yaşayıp, tekrar dinledim ve kitapta da tarihi bir belge olarak sundum."
Rojhilatlı Yazar Elî Kerîmî, Qiyade Moqete (Geçici Yönetim) sürecinde yaşanan ihanete ilişkin şunları belirtti: Rojhilat'ın Dizlî ve Şîno şehri Kürt güçlerinin elindeydi. KDP Qiyade Muweqet çerçevesinde Kürt güçlerine saldırdı. O şehirleri Kürtlerin elinden aldı ve İran rejimine teslim etti. Kitapta zaten belgeleri ile bu ihaneti geniş bir şekilde anlattım. Bazı kişiler Kürt ve Kürdistan tarihini çarpıtmak için parayla kitap çıkarıyor ve bu şekilde halkı kandırmak istiyor. Bu yüzden olayları gerçekten yaşamış ve içinde yer almış kişiler deneyimlerini ve anılarını yazmalıdır. Kürdistan tarihini çarpıtmaya çalışanlara gerçekleri halka ulaştırarak cevap vermeliyiz."