Dört farklı aktivist tek mücadele

Ekümenopolis, Agorafobi belgesellerinin yönetmeni İmre Azem, yeni belgeseli Uçurumun Kıyısında Türkiye belgeselinin ilk gösterimini önceki gece Beyoğlu Ses Tiyatrosu’nda yaptı.

Dört farklı karakter üzerinden Türkiye'nin son bir yılda yaşadığı OHAL sürecini ve 16 Nisan referandumunu, bu defa daha kişisel bir perspektiften anlattığı belgeselinde Azem; çeşitli eylemlerde ve platformlarda bir araya geldiği, gazeteci, akademisyen, mimar ve aslında toplamda hepsi aktivist olan dört kişi ile bu bir yıla bakıyor. Belgeselde Azem’in bu bir yılı birlikte izlediği isimler ise şöyle: Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, KHK ile üniversiteden ihraç edilen ilk akademisyenlerden mimar Gül Köksal, kent hakkı aktivisti Deniz Özgür ve Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesinden Mücella Yapıcı.

DÖRT KİŞİ ÜZERİNDEN SON BİR YIL

Bu dört kişiyle ağırlıklı olarak referandum sürecini izleyen İmre Azem, belgesele başlamadan önce zaten bu isimlerle birçok platformda yan yana geldiklerini belirtiyor.

İmre Azem, Deniz Özgür, Mücella Yapıcı ve Gül Köksal’la özellikle Gezi Parkı Direnişi ile başlayan ve ağırlıklı olarak kent hakkı mücadelesinden bu yana yol aldıklarını anlatıyor belgeselde; hem dış ses olarak hem de bu üç isimle karşılıklı konuşmalarında.

Fatih Polat’la ise özellikle gazetecilerin Kürdistan’daki meslektaşlarıyla dayanışmak için kurduğu “Haber Nöbeti” kapsamında ve dahası Polat’ı gazeteciler için yaptığı çalışmaları çerçevesinde ele alıyor.

ORTAKLAŞAN MÜCADELE

Uçurumun Kıyısında Türkiye, bölgedeki gazetecilik dayanışmasından referandum öncesi Newroz’a, HDP’li vekillerin tutuklanmasından Barış için Akademisyenlerin ihraçlarına; kent hakkı mücadelesinden Demokrasi için Birlik ve Hayır Meclisleri’ne; toplumsal muhalefet dinamiklerinin nasıl ortak payda etrafında birleştiğini vurgulayan bir belgesel bir yanıyla da. İstanbul’da olanlar için özellikle belgeselin bu dört kahramanı çok yabancı değil. Azem, hem bu yabancı olmayan karakterlerin nasıl toplam bir mücadelenin parçası olduğunu gösteriyor hem de son bir yılda yaşananları bir kez daha hatırlatıyor.

15 Temmuz darbe girişimi ile başlayan OHAL, tutuklamalar, KHK ihraçları ve şaibeli bir referandum, uçuruma doğru yuvarlanan bir Türkiye’yi anlatsa da Mücella Yapıcı’nın hem belgeselde hem de sonrasındaki soru cevapta dediği gibi “Hayır, biz kazandık!”