Demmin’de sır intiharlar!

İkinci Dünya Savaşı’nın son günleri… Almanya’nın Demmin kentinde en büyük toplu intiharlar yaşanıyordu. Şimdiye dek bilinmeyen bu olay Leipzig DOK Belgesel ve Animasyon Film Festivali’nde gösterilen “Demmin’de Yaşam” filmiyle tekrar tartışmaya açıldı.

1945 yılında Alman faşizminin yenilgiye uğratılmasına ramak kala, Almanya’nın Demmin kentinde tarihin gördüğü en büyük toplu intiharlar yaşandı. Damarlarını kesenler, birbirlerini kurşunlayanlar ve asanlar. Anne babalar önce çocuklarını sonra kendilerini öldürüyorlardı. Bazen de bütün aile kendine taş bağlayıp suya atlayıp yaşamlarına son veriyordu. 

Mecklenburg-Vorpommern eyaletinin bu küçük kentinde bazı verilere göre 500 bazılarına göre 1000 kişiyi intihara sürükleyen nedenler arasında birbiriyle çelişen üç baskın düşünce var. 

Her yıl 8 Mayıs’ı Faşizmden Kurtuluş günü olarak kutlayanların aksine Demmin’de yaşanan toplu intiharlar için anma etkinliği düzenleyen Neonazi NPD taraftarlarına göre, Kızıl Ordu’nun askerleri 30 Nisan 1945’te şehre girip terör estirmiş, onlarca evi ateşe verip, kadınlara tecavüz etmiş, değerli eşyalarına el koymuş. Demminliler kendilerinin ve çocuklarının ‘Kızıl Ordu’nun vahşi terörünü’ yaşamaması için toplu intihar ediyorlardı.

İntiharların nedenine işaret eden diğer baskın fikire göre ise intihar edenlerin çoğunluğu ‘inançlı Nazirlerdi’. Bu görüşe göre Hitler faşizminin sonunu görüp, Führer’in Almanyasının olmadığı bir yaşamı anlamsız buldukları için intihar ettiler. Bugün hala Neonazi partisi NPD’nin kentte yüksek oy alması da bu görüşü desteklemek için örnek olarak gösteriliyor. 

GOBELS’İN PROPAGANDASI ETKİLİ OLDU

Diğer bir görüş ise tarihin bu en büyük toplu katliamının nedeni Gobels’in savaş sonrasına bile etki eden güçlü propagandasıydı. Kızıl Ordu’yu şeytanlaştıran bu kara propagandaya göre ‘Ruslar’ hakkında toplumda öyle bir algı oluşmuştu ki, panik yaşayan Demminliler toplu intiharlar gerçekleştirmeye başladı. 

KORKU’DAN SONRA

Bu sene Ekim devrimine adanan ve “Korku’dan Sonra” sloganıyla yapılan Leipzig DOK Belgesel ve Animasyon Film Festivali’nde gösterilen “Über Leben in Demmin/ Demmin’de Yaşam” filminde  Alman yönetmen Martin Farkas duvarın yıkılmasına kadar unutulmaya yüz bırakılmış,  tarihin bu en büyük toplu intiharlarının peşine düşüyor. Yönetmen Demmin şehrinde 1945’te yaşanan toplu intiharlara şahitlik etmiş, yakın akrabalarını kaybetmiş yaşlı insanlar ile söylencelerden, nenelerinden ya da ebeveynlerinden intiharları dinleyen öğrenen Demminlileri dinlemiş. 

Genç nüfusu giderek azalmış Demmin’de yaşananların ağır travması, depresyonunun izlerini gösteren 90 dakikalık filmde yönetmen seyircilere toplu intiharın sebebi olarak belli bir görüşü göstermekten özelikle kaçınmış. Mümkün mertebe farklı görüşlere yer veriyor ve seyirciyi kendi fikrini oluşturmaya itiyor. 

KAYNAK: YENİ ÖZGÜR POLİTİKA