Cûdî Dağı’nın eteklerinde çocuk olmak

Cûdî Dağı’na sırtını dayamış Dêrik ve çevre köylerindeki çocuklar sanatla buluştu. Newroz Kampı, Besta Sûs ve Tebkê köyü, Rimêlan ve Dêrik kültür merkezleri hazırladıkları tiyatro oyunlarıyla herkesin ilgisini üzerine çekti.

Rojavalı çocuklar, Til Temir şehitlerinin birinci yıl dönümünde katledilen arkadaşlarının anısına yaptıkları etkinliklerle faşizme karşı en güçlü cevabı, insan olmanın en değerli emeklerinden olan sanatla verdiler. Yüzlercesi sahnede olmak üzere köylerde, sokaklarda ve salonlarda binlerce çocuk sanatla buluştu.


TIL TEMIR ŞEHİTLERİ UNUTULMADI

Çocuk tiyatrosu projesi, Til Temir’in Şemoqa köyünde Türk devletinin 18 Ağustos 2022’deki saldırısında yaşamını yitiren 5 kız çocuğuna adandı. 5 çocuktan biri olan Silava Ramazan saldırıda ağır yaralanmış ve 1 Eylül’de şehit düşmüştü. Silava Ramazan, Rojava Film Komünü’nde Yıkık Kentler Hikayeleri-Çirokên Bajarên Wêrankirî adlı Şengal, Kobanê ve Cezaa kentleri üzerine yapılan filmde Kobanê bölümünde çocuk oyuncu olarak yer almıştı.

ORTAK BİR RUHLA ÇALIŞILDI

Mezopotamya Demokratik Kültür ve Sanat Hareketi (TEV-ÇAND), Hîlala Zêrîn Kadın Kültür Hareketi ve Şilêr Çocuk Komitesi koordinasyonlarınca gerçekleştirilen çocuk tiyatrosu projesi oyunlarıyla sahnede.

Mayıs ayında eğitim ve provalara başlayan çocuklar, 5 Ağustos günü Rîmelan’da, 8’inde Newroz Kampı’nda, 9’unda Pargîn kurumunda sahne aldı. Binlerce çocuk tarafından izlenen oyunlar, sahneye çıkan çocuklar için de güzel bir deneyime dönüştü.

‘Azadî Ji Zarokatiyê Destpê Dike’ sloganıyla etkinliklerini düzenleyen çocuk tiyatro projesi, dünyada büyük kaos ve savaşların yaşandığı bir ortamda açlık, savaş, sefalet politikalarına karşı çocuklara özgür bir dünyayı yaratmayı hedefledi. Proje, çocukları küçük yaşta sanatla buluşturarak Rojava Devrimi sonrası toplumsal inşada ufku açık, geleceğe umutla bakan kişilikler yaratıyor.

ÇOCUKLAR SALONA SIĞMADI

Rîmelan etkinliğinde 4 oyun sergilendi. Koma Ava Mezin "Rovî û Pîrê" adlı oyunu, Koma Faraşîn "Mişk û Şêr"i, Koma Yekta "Sê Bira"yı, Arapça dilinde sergilenen "Jiyana Me" adlı oyunu ise Koma Salim sergiledi.

Etkinlik sonunda Koma Avaşîn’in şarkılarıyla coşan çocuklar, oldukça keyifli anlar yaşadı. Aileleri onları merakla izlerken arkadaşları ve öğretmenleri ise onlarla gurur duydu. 8-13 yaşları arasındaki çocuklar yetenekleriyle göz doldurdu. Seyircileri en çok etkileyen grup ise, şehit çocuklarından oluşan Koma Faraşîn grubuydu. Koma Faraşîn aynı oyununu Pargîn kurumunda koçer çocuklarına da sundu.

KAMP VE KÖYLER SANATLA BULUŞTU

Newroz Kampı’nda yapılan etkinlik oldukça renkli anlara sahne oldu. Serêkaniyeli ve Girê Sipîli mülteci çocuklar, bir an da olsa yaşanan acılara sanatla derman buldu. Gece geç saate kadar süren etkinlik, kamp içerisinde güzel duygular yarattı. Kamp içerisinde faaliyet yürüten Kültür ve Sanat Merkezi govend ve müzik gruplarıyla sahne alırken, Kulîlkên Rojava adlı müzik grubu da Dêrik’ten gelerek kampın misafiri oldu. Kürt ve Arap çocuklar hep bir ağızdan özgürlüğü haykırırken yarınlarını birlikte inşa etmenin sevincini yaşadı.

Pargîn’de yapılan etkinlik ise dengbêj çocukların şarkılarıyla başladı, Koma Avaşîn’in şarkılarıyla son buldu. Şehit Aileleri Kurumu çocuk grubu Koma Faraşîn, "Mişk û Şêr" oyunuyla mest etti.

12’SİNDE 3 FARKLI OYUNLA DAHA SAHNEDELER

Rojên Şanoya Zarokan 12 Ağustos akşamı saat 18:00’da Mihemed Şêxo Kültür ve Sanat Merkezi’nde yeni oyunlar ve gruplarla çocuk seyircilerle buluşacak. 12 Ağustos akşamı Girbawî köyü grubu Şengê Penge’yi, Hîlala Zêrîn Grubu Daweta Nok û Niskê, Şilêr Çocuk grubu ise Çûk û Pîrê’yi sahneleyecek. Aynı zamanda Qûdirbeg Çocuk Müzik Grubu da şarkılarıyla geceye renk katacak.