Cannes 70’nci yılını kutluyor

Uluslararası Cannes Film Festivali’nin, 70’ncisi bu yıl 17 ile 28 Mayıs tarihleri arasında yapılacak. Başta Michael Haneke olmak üzere dünyadaki birçok ünlü yönetmenin bir araya geleceği bu yılki Cannes’da Yılmaz Güney’in “Yol” filmi de gösterilecek.

70’nci Uluslararası Cannes Film Festivali bu yıl, “7’nci Sanatta buluşma” sloganıyla 17 ile 28 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşiyor. Dünya sinemasının gözünün çevrildiği bu yılki Cannes’da 70’nci yılı dolayısıyla dünya sinemasının önemli isimleri buluşturuluyor. Jüri başkanlığını İspanyol yönetmen Pedro Almodovar’ın yaptığı festivalin açılış filmi ise yönetmen Arnaud Desplechin’in “Les fantômes d’Ismaël” olacak. Toplam 19 filmin “Altın Palmiye” ödülü için yarışacak festival çerçevesinde, toplam 49 film gösterilecek.

USTA YÖNETMENLER BULUŞUYOR

Her yıl 40 bin sinemacının buluştuğu bir merkez olan Cannes, bu yılda ünlü yönetmenler ve sinema yıldızları buluşarak, kırmızı halıda yürüyecekler. Ancak bu yıl geçmiş yıllara oranla farklı bir önemi var. O da festivalin 70’nci yılı olmasıdır. Bundan dolayı da dünyanın usta yönetmenleri buluşuyor: Michael Haneke, Andrey Zvygaintsev, Noami Kawase, Lynn Ramsay, François Ozon, Sofia Coppola... Festivalde onuncu günün sonunda yapılacak törenle ödüller dağıtılacak. Şimdiye kadar iki kez filmi Cannes’da gösterilen ve “En İyi Yönetmen” ödülü alan Türkiyeli yönetmen Fatih Akın’ın filmi de bu yıl yarışmada gösterilen filmler arasında. Yine bu yıl Michael Haneke’nin tekrar Cannes’da olması festivale ayrı bir heyecan katıyor. Şimdiye kadar birçok kez Cannes’da filmleri yarışmış ve iki kere “Altın Palmiye” kazanan sayılı yönetmenler arasında bulunan Haneke acaba 3’ncü büyük ödülü alarak, bir ilke imza atacak mı? Kısaca bu yıl herkesin gözü bu sonuçta olacak...

YOL FİLMİ 35 YIL SONRA TEKRAR CANNES’DA

Cannes’ın önemli bölümlerinden biri olan “Cannes Klasikler”de bu yıl toplam 24 film gösteriliyor. Bu filmler arasında Yılmaz Güney’in 1982 yılında “Altın Palmiye” ödülünü alan “Yol” filmi de var. “Yol” dışında, ‘La Salaire du Peur’ (Dehşet Yolcuları), ‘Körhinta’, ‘Blow-up’ (Cinayeti Gördüm) da bu bölümde gösterilecek filmler arasında. “Cannes Klasikler” bölümünde her yıl dünya sinema tarihine damgasını vurmuş, önemli yapıtlardan seçkiler gösteriliyor.

ALTIN PALMİYE İÇİN YARIŞACAK FİLMLER...

Bu yıl toplam 19 filmin “Altın Palmiye” için yarışacak filmler ise şunlar:

Ismael’s Ghosts, Arnaud Desplechin

Wonderstruck, Todd Haynes

Le Redoutable, Michel Hazanavicius

The Day After, Hong Sang Soo

Radiance, Naomi Kawase

The Killing Of A Sacred Deer, Yorgos Lanthimos

A Gentle Creature, Sergei Loznitsa

Jupiter’s Moon, Kornél Mundruczó

L’amant Double, François Ozon

You Were Never Really Here, Lynne Ramsay

Good Time, Benny Safdie & Josh Sadie

Loveless, Andrey Zvyagintsev

The Meyerowitz Stories, Noah Baumbach

In The Fade, Fatih Akin

Okja, Bong Joon-Ho

120 Battements Par Minute, Robin Campillo

The Beguiled, Sofia Coppola

Rodin, Jacques Doillon

Happy End, Michael Haneke