‘Bûka Axê’ oyunu Maxmur’da izleyicilerin karşısına çıkıyor

Maxmur mülteci kampında, kültür ve sanat merkezi çatısı altında tiyatro çalışmalarını yürüten Koma Hêviyekda tiyatro grubu, yeni oyunları ‘Bûka Axê’ (Toprağın Gelini) ile önümüzdeki günlerde kamp sakinleriyle buluşacak.

Yaklaşan baharla birlikte yeni bir döneme giren grup yaklaşık bir aydır tiyatro atölyesinde eğitim faaliyetlerini yürütürken, ‘Bûka Axê’ oyununun provalarını da tamamladı. Şanoya Çiya tarafından yazılan ve Koma Hêviyekda tarafından sahnelenen oyunun yönetmenliğini ise Ekin Ronî yapıyor.

21 Şubat günü 25 kişilik özel bir izleyici grubu önünde genel provasını gerçekleştiren tiyatro ekibi, izleyicilerden alınan görüş, eleştiri ve önerilerden sonra son hazırlıklarını tamamladı.

Böylece, oyun 28 Şubat tarihinde izleyici karşısına çıkacak. 6-13 Mart tarihlerinde yeniden sahnelenecek oyun 27 Mart’ta Dünya Tiyatrolar gününde de devrimci sanatçı Yekta Herekol anısına özel bir programla sahneye çıkacak.

‘Buka Axê’ oyunu; 90’lı yıllarda Türk devletinin köy yakma ve köy boşaltmaların Kürt toplumunda yarattığı acıları, köye olan yabancılaşma ile Kürdistan köylerinden şehirlere göç etme sonucunda oluşan çelişkileri ele alıyor. Köy ve şehir arasındaki çelişkiye dikkat çekilen tiyatro oyununda, Kürt kültürü ve yaşamının derinliği köy meydanında bulunan bir kuyudaki suda yansımasını bulurken, aynı zamanda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile oluşan gerçeklik ile günümüz yaşamına bir bakışı ele alınıyor.

Kürt dilini koruyan, köy yaşamına bağlı, parayla ticaret yapılmasına karşı bir Çerçi (Seyyar satıcı-gezici esnaf) ile Gülistan isimli bir köylü kızın etrafında örülen ‘Buka Axê’ oyununda, Çerçi gittiği Kürdistan köylerine eşyalarıyla birlikte, bilinç ve sevgi de götürüyor. Takas yoluyla köylülerden aldığı erzakla yaşamını sürdüren Çerçi, köyün gençlerini yaşam tarzı ve verdiği kitaplarla etkilemektedir. Çerçinin verdiği tüm kitapları ilgiyle okuyan Gülistan aynı zamanda köydeki tüm gençlerinde okumasına vesile olur. Milletvekili seçimleri öncesi devlet politikalarını destekleyen bir milletvekili adayı ile köye kılık değiştirerek gelen genç tetikçi ise kirli bir planla Çerçiyi öldürmek istemektedir. Finali de güçlü bir aksiyonla biten oyun, yaklaşık 50 dakika sürüyor.