Kürdistan Müzik Festivali'nde ödüller dağıtıldı

Kürdistan Müzik Festivali Almanya'nın Düsseldorf kentinde 13 Mayıs Cumartesi günü düzenlendi.

Toplam 16 müzik grubunun katıldığı Mîhrîcan’da, Saarbrücken’den katılan Mezopotamya müzik grubu birinci seçildi.

Mezopotamya Demokratik Kültür ve Sanat Hareketi (TEV-ÇAND) tarafından Avrupa’da her yıl düzenlenen Kürdistan Müzik ve Folklor Festivali (Mihrîcana Govend û Mûzîka Kurdistanê) bu yıl ‘halk oyunları’ ve ‘müzik’ olarak iki kısma ayrıldı.

Festivale Avrupa’nın birçok şehrinden toplam 16 müzik grubu sahne aldı. Bu yıl 30’ncüsü düzenlenen Mihrîcan “Şehit Mizgin ve Şehit Sefkan”a adandı. Mihrîcan’da Saarbrücken’den gelen Komo Mezopotamya birinci olurken, geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren Hozan Dilgeş’e onur ödülü verildi.

HOZAN DİLGEŞ’E ONUR ÖDÜLÜ

Kürdistan Müzik Festivali’nin bu yılki jüri üyeliğini; Hozan Diyar, Sosin, Memo, Deniz Deman, Gülbahar Kavcu, Merdan, Memo, Mazlum Rewşen yaptı.

Kürdistan Müzik Festivali’nin açılış konuşmasını TEV-ÇAND eş başkanları Cewad Merwanî ve Şeyda Rojhilat yaptı. Eş başkanlar yaptıkları konuşmalarda Mîhrîcan’ın önemine değinerek Mihrîcan’ın 30 yıllık tarihe sahip olduğu ve “şehitlerin mirası” olduğunu kaydetti. Eşbaşkanlar, amaçlarının yeni sesler çıkarıp, Kürt kültürü ve müziğine katkı sağlamak olduğunun altını çizdi.

Koma Berxwedan adına konuşan Xelîl Xemgîn ise Hozan Mizgîn ve Hozan Sevkan’a minnettar olduğunu belirterek, bunu sürdüreceklerini söyledi.

Gün boyu süren etkinliğin sonunda, jüri üyeleri bu yıl dereceye giren grupları açıkladı. Bu yıl Saarbrücken’den gelen Koma Mezopotamya birinci olurken, Koma Arîn Mîrxan ikinci, Koma Robend ise üçüncü seçildi.

Ayrıca, geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Hozan Dilgeş’e “Onur” ödülü verilirken, sanatçı Zozan ise “Emek” ödülüne layık görüldü.

Kürdistan Müzik ve Folklor Festivali ise 3-4 Haziran tarihleri arasında Almanya’nın Münster kentinde yapılacak.