Berlin Kürt Film Festivali başladı

Almanya’nın Başkenti Berlin’de 7. Kürt Film Festivali kapılarını sinemaseverlere açtı.

Bir hafta sürecek festivalde Kürdistan'ın dört parçasından sinemacıların eserleri izleyicilerle buluşacak, Kürt sineması üzerine paneller düzenlenecek.

Dünyanın sinema merkezlerinden biri olan Berlin dün akşamdan bu yana onlarca Kürt filminin gösterileceği Berlin Kürt Film Festivali'ne ev sahipliği yapacak.

21 Haziran'a kadar sürecek festival çerçevesinde film gösteriminin yanı sıra birçok sinema etkinliği de gerçekleşecek. Filmler, Berlin’in önemli salonlarından biri olan Babylon’da gösterilecek.

Festival dün akşam yönetmenliğini Solin Yusuf'un yönetmenliğini yaptığı "Çatısız ev" adlı filmle kapılarını açtı. Festivalin açılışına Kürdistan'ın dört parçasından birçok yönetmen, oyuncu ve prodüktör katıldı.

Berlin Eyalet Yönetimi'nin destek verdiği festivalin açılışı Festivalin Direktörü Mehmet Aktaş tarafından yapıldı. Amaçları pazarı olmayan Kürt sinemasını dünyaya tanıtmak olduğuna belirten Aktaş, Kürt sinemacılarının yaşadıkları zorluklara dikkat çekti.

Kürtlerin dört parçada bir kuşatma altında olduğunun altını çizen Aktaş şunlara dikkat çekti: ‘’Özellikle Türkiye’de Kürt kültürü ve sineması büyük bir baskı altında. Kürt yönetmenlerin, film çekmeleri engelleniyor. Salonları kapalı. Bizim amacımız bir şekilde çekilen bu filmleri, gerek Kürt gerek ise Avrupalı seyirci ile buluşturmaktır.”

FESTİVALDE 28 FİLM GÖSTERİLİYOR

Festival boyunca 11 Kurmaca, 8 belgesel ve 9 kısa olmak üzere toplam 28 film gösteriliyor. Bu filmler arasında şimdiye kadar uluslararası festivallerde ödüller alan yapıtlar da var.

Festival programında Şevket Emin Korki’nin Uluslararası Antalya Film Festivali’nde “Altın Portakal” ödülünü alan “Taşlara Yazılmış Hatıralar”, Haşim Aydemir yönetmenliği yaptığı ve 1982 Diyarbakır cezaevindeki uygulamaları irdeleyen “14 Temmuz” olmak üzere birçok film yer alıyor.

Son dönemlerde yapılan belgeselleri de izleyici ile buluşturacak festivalin programında Ekrem Heydo’nun “Cennetim”, Zeynê Akyol’un “Gulistan”, Dersim Zerevan’ın “Sara” isimli belgeseller bulunuyor.

Cumartesi günü ise Ali Güler, Eyüp Burç ve Hüseyin Tabak'ın konuşmacı olarak katılacağı “Günümüzde Yılmaz Güney" başlık bir panel düzenlenecek. “Sinema ve Kadın” olmak üzere seminerler de yapılıyor.