Adalet arayanların hikayesi: Sarı Zarf

Yakın tarih dizisinin ilk kitabı Sarı Zarf ile Frankfurt Kitap Fuarı'nda okuyucuları ile buluşan Akın Birdal, "Sarı Zarf insan hakları, barış, demokrasi ve adalet özlemi ile bir yürüyüşün hikayesidir" dedi.

Dünya'nın en büyük kitap fuarı olan Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı 70'inci yılında kapılarını yayın evleri ve ziyaretçilerine açtı. Bu yıl Gürcistan'ın onur konuğu olduğu Frankfurt Kitap Fuarı'na 110’dan fazla ülkeden yaklaşık 7 bin 500 yayınevi katılıyor.

Kitapseverler, yayıncılık uzmanları ve medya endüstrisinin önde gelen firmaları da fuarda yerini aldı. İnsan haklarını konu alan birçok etkinliğin düzenlendiği Frankfurt Kitap Fuarı'nda, Türkiye'deki "yasaklı kitaplar" bu yıl da Çevirmen-Yazar Ragıp Zarakolu tarafından sergilendi.

Fuara katılanlardan biri olan İnsan Hakları Derneği (İHD) Onursal Başkanı Akın Birdal, yakın tarih dizisinin ilk kitabı Sarı Zarf ile okurlarıyla buluştu. Sarı Zarf kitabında, Birdal‘ın çocukluk, gençlik yılları, meslek yaşamı, siyasal ve sosyal mücadeleye atılışı, meslek örgütlerine girişi, kuruluşundan bugüne kadar içerisinde yer aldığı İnsan Hakları Derneği ve 12 Mayıs 1998 yılında uğradığı silahlı saldırı da yer alıyor.

YARIM YÜZYILLIK ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİNİN BİR ÖZETİ

Yaklaşık yarım yüzyıllık özgürlük mücadelesinin bir özeti olan Sarı Zarf kitabında Birdal, aralarında Aziz Nesin, Vedat Türkali, Can Yücel, Hırant Dink ve Mihri Belli'nin bulunduğu mücadele arkadaşlarıyla olan birlikteliğini anlatıyor.

Sarı Zarf kitabının bir yaşam hikayesinin başlangıcını oluşturduğunu ve adresini aradığını belirten Birdal, "Bu aranan adres aslında adalet, özgürlük ve umudu içinde taşıyor. Yaklaşık 50 yıllık bir yaşam öyküsü, bu hepimizin hikayesi. İnsan hakları, barış, demokrasi ve adalet özlemi ile bir yürüyüşün hikayesidir" diye konuştu.

Bugün ve yarın Halkevleri, Alevi Kültür Dernekleri ve Demokratik Kürt Toplum Merkezlerinde düzenlenecek söyleşilere katılacağını söyleyen Birdal, Sarı Zarf kitabının önümüzdeki günlerde de Türkiye'de raflardaki yerini alacağı bilgisini paylaştı. Sarı Zarf kitabi ile Kasım ayında İstanbul TÜYAP Kitap Fuar'ına katılacağını belirten Birdal, daha sonra Türkiye'nin dört bir yanında okuyucularla buluşacağını söyledi.