21 dil örgütü ve derneği: Hayatın her alanında dilimizi savunacağız

21 dil örgütü ve derneği, Kürtçenin yasaklanmasına ilişkin yaptığı açıklamada “ Kürt halkı yasaklama ve saldırılarla dilinden vazgeçmeyecektir. Kürt dili ve kültürüne karşı yapılan bu yasaklamalara karşı hayatın her alanında dilimizi savunacağız” dedi.

Kürt Dili ve Kültürü Ağı, Mezopotamya Kültür Merkezi ve İstanbul Kürt Enstitüsü'nün de aralarında olduğu 21 dil örgütü ve dernek, Kürtçe konser ve tiyatro yasaklarına ilişkin ortak açıklama yaptı. Kürtçeye dönük saldırıların sistematik bir şekilde asırlardır devam edildiğinin altı çizilen açıklamada, Aynur Doğan ve Metin Kemal Kahraman'ın konserleri ile Tiyatro Mencel’in oyununun yasaklanmasına tepki gösterildi.

Açıklamada,  şunlar ifa edildi:

“İptallere yönelik öne sürülen gerekçelerin bahane olduğunun, asıl konunun Kürtlerin her yerde kendi diline ve kültürüne sahip çıkmasının yarattığı tedirginlik olduğunun farkındayız. “Bu yasaklama ve saldırılara karşı dilimizi her yerde konuşarak, her yerde anadilimiz Kürtçeyle şarkı söyleyip sanat icra ederek gerekli cevabı vereceğiz. Bu saldırılar ancak Kürtçeyi koruma ve geliştirme azmimizi arttırabilir. Kürt halkı yasaklama ve saldırılarla dilinden vazgeçmeyecektir. Kürt dili ve kültürüne karşı yapılan bu yasaklamalara karşı hayatın her alanında dilimizi savunacağız.”  

21 ÖRGÜT VE DERNEK

Ortak açıklama yapan örgüt ve dernekler şunlar:

“Kürt Dili ve Kültürü Ağı, Mezopotamya Kültür Merkezi (NÇM-MKM), Mezopotamya Dilleri ve Kültürlerini Araştırma Derneği (MED-DER), İstanbul Kürt Enstitüsü (Kürt Araştırmaları Derneği), Diyarbakır Kürt Enstitüsü, ARSİSA Dil, Kültür ve Sanat Araştırmaları Merkezi Derneği, Kürt Edebiyatçıları Derneği, ARİ-DER Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği, Birca Belek Derneği, AVESTA - Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği, Ferat Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (FERAT-DER), Doğu Güneydoğu Dernekleri Platformu, Muş Dernekler Federasyonu, Şirvan Dernekler Federasyonu, Wan Dernekler Federasyonu, Iğdır Dernekler Federasyonu, Batman Dernekler Federasyonu, Elazığ Karakoçan Dernekler Federasyonu, İstanbul Patnoslular Platformu, Destar Dergisi, Ekoloji Derneği”