2019’da iki Nobel Edebiyat Ödülü verilecek

İsveç Akademisi, 2019 yılında iki Nobel Edebiyatı verilmesine yeşil ışık yaktı. Bunlardan biri 2018 yılı için verilecek.

Ödül dağıtımını yöneten Nobel Vakfı geçen yıl Akademi’nin edebiyat ödülü vermesini yasaklamıştı. Bu karar, Akademi üyesi kadın şair Katarina Frostenson’ın eşi Jean-Claude Arnault hakkındaki tecavüz, taciz ve cinsel saldırı suçlamalarından sonra alınmıştı.

72 yaşındaki Fransız kökenli İsveç vatandaşı fotoğrafçı Jean-Claude Arnault, geçen yılın sonunda tecavüz suçlamalarından iki buçuk yıl cezaya mahkum edilmişti.

2017 yılında ortaya çıkan skandal, İsveç Akademisi bünyesinde bir dizi istifaya yol açmıştı. O tarihten beri Akademi yeni üyeler ve ödüller için bir seçim komitesi belirledi.

Nobel Vakfı yaptığı yazılı açıklamada, vakfın aldığı veya almayı öngördüğü tedbirlerin güveni yeniden tesis edeceği belirtildi.

Akademinin Başkanı Anders Olsson, Dagens Nyheter gazetesine yaptığı açıklamada “Umduğumuz gibi iki Nobel ödülü olacak” dedi. Ödüle hak görülenler Ekim ayında açıklanacak.