14 Temmuz evinize geliyor

Bir direniş tarihi, bir onur mücadelesi, bir varoluş hikayesi…İşkenceleri ve direnişleriyle her birimizin belleklerine kazınmış 5 No’lu zindan. Yakın tarihin kara lekelerinden 5 No’lu cezaevini anlatan 14 Temmuz filmi DVD baskısını yaptı.

Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi’ndeki işkenceleri ve direnişleri anlatan 14 Temmuz filmi salon gösterilerinin ardından şimdi de DVD ve CD olarak MİR yayınları tarafından piyasaya sürülüyor. Filmi beyaz perdeye taşıyan yönetmen Haşim Aydemir, ‘bir yüzleşme ve hesaplaşma filmi‘ olan 14 Temmuz’un tüm topluma ulaştırılması amacıyla yapılan DVD çalışmasının önemli olduğunu ifade etti.

1982 yılı; Amed’in ünlü 5 No’lu Cezaevi… Bir direniş tarihi, bir onur mücadelesi, bir varoluş hikayesi… İşkenceleri ve direnişleriyle her birimizin belleklerine kazınmış 5 No’lu zindan.  Yakın tarihin kara lekelerinden. Kürdistan özgürlük mücadelesini dize getirmek ve Kürt kelimesini hafızalardan silmek için akıl almaz işkence yöntemlerinin uygulandığı, akıl sınırlarımızın zorlandığı bir cehennem. 

Film, hazırlık ve çekilme süreciyle 3 yıl sürdü. Film öncesi kapsamlı araştırmalar yapıldı. Araştırma tanıklarla görüşmelerle senaryoyu kaleme almak bir yıl kadar sürdü. Film için bir de plato kuruldu. Direniş abidesi Mazlum Doğan’dan işkenceci Esat Oktay Yıldıran’a kadar olaylar titizlikle aktarıldı. Film ayrıca bir dönem belgeseli tadında.

Yönetmen Haşim Aydemir 14 Temmuz filminin yapılmasındaki asıl amacının yakın dönemi arşivlemek ve toplumsal hafızayı oluşturmak olduğunu belirtiyor. “14 Temmuz’un birçok boyutu var. Kürdistan’da sinema yapıyoruz ama filmin yüzde 95’i Türkçe. Bunun nedenlerinden biri o dönem Kürtçenin yasak olması bir de bazı karakterlerin anadilinin Türkçe olması‘ diyen Aydemir, buna rağmen bazı karakterleri kendi aralarında yer yer Kürtçe konuşturduklarını anlatıyor. ‘Böylece daha güçlü, daha farklı minimal hikayeler de vermek istediğini‘ söylüyor.

Uzun bir sürecin sonucu olan ve emek yoğunluklu bir çabaya dayanan 14 Temmuz filmi aynı zamanda Halil Dağ’ın başlattığı Kürt gerçeğinin sinemaya yansıtılması çabasının da bir devamı olarak önümüzde duruyor. 14 Temmuz filmi bu özelliğiyle toplumsal bilincin oluşmasına önemli katkılar yapıyor. Bu anlamda DVD ve CD olarak da topluma ulaşması büyük önem kazanıyor. Bu çaba filmi izlemek ve arşiv için edinmek isteyenler için önemli bir fırsat. 

Kaynak: Yeni Özgür Politika