Zilan Festivali'nde 'kadına yönelik şiddet' paneli

Uluslararası Zilan Kadın Festivali, "Kadına yönelik şiddet politiktir, o sen de olabilirdin" konulu bir panel ile başladı.

15'inci Uluslararası Zilan Kadın Festivali, "Kadına yönelik şiddet politiktir, o sen de olabilirdin" başlıklı panel ile Almanya'nın Leverkusen kentinde start aldı. Kürt kadın aktivisti Zilan Serhat, Jinên Ciwan Azad'dan Roj Amara ile Soslayist Kadınlar Birliği'nden (SKB) Hüyla Yalçın, "Kadın mücadelesi" konulu sunum yaptı.

'KADINA YÖNELİK ŞİDDET HAYATIN HER ALANINDA'

Panelin ilk konuşmacısı olan Kürt kadın aktivisti Zilan serhat, kadına yönelik şiddetin hayatın her alanında olduğunu belirtti. Fiziksel şiddetin yanı sıra emek sömürüsünün de bir şiddet biçimi olduğunu dile getiren Serhat, 40 yıllık mücadelede kadının anlayışının gelişimi, kadın kimliğinin açığa çıkması açısından önemli gelişmeler yaşandığını belirtti. Kadının kendi kendisini sahiplenmesinde de önemli gelişmeler yaşandığını da vurgulayan Serhat, Avrupa Kürt Kadın Hareketi'nin (TJK-E) düzenlediği kampanya ile kadına yönelik şiddetin özel alandan çıkarılmasının hedeflendiğini belirtti.
Konuyla ilgili Roj Amara ise "Xwebun" konulu Almanca bir sunum yaptı.

'KADIN MÜCADELESİ YÜRÜTEN ÖRGÜTLER YÜZLERİNİ ROJAVA'YA DÖNÜYOR'

Sosyalist Kadınlar Birliği'nden Hülya Yalçın ise kadın mücadelesi konulu bir sunum yaptı. Rojava devrimini selamlayan Yalçın, kadın mücadelesi yürüten örgütlerin de yüzlerini Rojava'ya döndüklerini söyledi.
Erkek egemen sistemin sermayeden beslendiğini vurgulayan Yalçın, "Yürütülen mücadele kadınlarda cins bilincinin gelişmesine hizmet eder" dedi.
Toplumsal cinsiyetçiliğin de sistemde aniden değişiklikten ziyade dipten bir değişiklik ile sistemi dönüştürebileceğini söyledi.
Festival devam ediyor.