'Zilan bize meşale oldu'

Kemal Pirlerden, Kemal Hewremanlara Zilanlardan, Zilan Hewremanlara sonsuzlaşan bir yolda yürüyenlerden oldu Zilan ve kardeşi Kemal.

Zilan, Rojhilatê Kürdistan’ında ismini Zilan koyan yüzlerce kadından biri. 2016 yılında gerilla saflarına katılan Zilan Hewreman, Rojhilatê Kürdistanı'nın Hewreman mıntıkasında doğmuş. Kardeşi Kemal Hewreman özgürlük mücadelesine katılınca Zilan da onun izinden yürür ve bir süre sonra gerilla saflarına katılarak Zilan adını alır. PKK saflarına Rojhilat’tan katılan yüzlerce gerilladan biri olan Zilan Hewreman, kardeşi Kemal sayesinde Zeynep Kınacı’yı tanıdığını, Zeynep Kınacı’nın kendisine meşale olduğunu ve bu meşale sayesinde de yolunu bulduğunu belirtiyor.

Zilan Hewreman Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın düşünceleri ile tanışmada kardeşi Kemal’in etkisini şu şekilde anlatıyor: "Kardeşim Kemal 2009 yılında özgürlük saflarına katılınca benim de arayışlarım gelişti. Zaten katılmadan önce sürekli Önderliğin kitaplarını getiriyordu. Benim o kitapları okumam için sürekli teşvik ediyordu. Benim de arayışlarım vardı. Önderliği okuyunca içinde kendimi buluyordum. Beynim, yüreğim rahatlıyordu. Kendimi yeniden doğmuş gibi hissediyordum. Kemal bende bu arayışların gelişmesinde en etkili kişiydi. Onun sayesinde Önderliği tanıdım."

KÜRT AŞKI KİTABI SAYESİNDE ZİLAN'I TANIDIM

Zilan Hewreman Kürt Özgürlük Hareketi ve Kadın Özgürlük İdeolojisinin ilk fedai eylemini yapan militanı Zilan’ı (Zeynep Kınacı) nasıl tanıdığına ilişkin ise şunları anlatıyor, "Kemal bir gün Kürt Aşkı diye bir kitap getirdi. Okumamı önerdi. Kitabın içeriğinden biraz bahsetti. Ben kitabı okuduğum zaman Önderliğin Zilan kişiliği üzerindeki değerlendirmeleri beni gerçekten çok etkiledi. Önderlik Zilan’ı bir aşk gibi anlatıyor. Ona; ‘benim komutanımdır’ diyor. Zilan kişiliğini öğrendikçe ona olan bağlılığım da artıyordu. Onun kişiliği bana yol oldu."

Zilan Hewraman adını neden Zilan koyduğunu ise şu cümlelerle açıklıyor: "Kemal 2016 yılında Rojava'da şehit oldu. Ben ona çok bağlıydım. Benden 4 yaş küçüktü. Onun sayesinde örgütü tanımıştım. Onun Kürdistan’ın özgürlüğü için sürekli bir arayışı vardı. ‘Nasıl bir kahraman olabilirim’ arayışındaydı. O kahraman oldu. Ben de onun izinde yürümek istedim. Adımı o koydu. Bir gün onunla telefon ile görüşme şansımız oldu. O zaman bana dedi ki; ‘eğer bir gün katılırsan adını Zilan koy’ işte onun bu sözü benim için yol oldu. Kardeşim 2016 yılında şehit olunca ben de o yılın baharında gerilla saflarına katıldım."

Zilan Hewreman Rojhilatlı gençlere ve kadınlara ise şöyle sesleniyor; "Bugün Ş. Zilan’ın izinden yürüyen yüzlerce kadın var Rojhilat’ta. Bunlardan birçoğu gerilla saflarına katıldı. Kadınları yok etmek isteyen düşmana karşı doğru bir savaş vermek istiyorlarsa Zilan’ın izinden yürümeli ve düşmana karşı savaşmalılar. Rojhilat Kürdistan’ı Zilan’ı tanıyor ve kendisine kimlik olarak görüyor. Rojhilat gençleri, kadınları Zilan’ın yolunu takip etmeli ve gerillaya katılmalılar."