‘Zafer için yeterli miras var’

YJA STAR gerillası Avaşin Varto, Zilan ve Bêrîtan çizgisinde büyüyen kadın gerilla mücadelesinin ciddi bir tecrübe oluşturduğunu belirterek, “Bu tecrübe ve değerler, zaferi elde etmemiz için yeterli mirastır” dedi.

YJA STAR gerillaları, Kürdistan Özgürlük Mücadelesinde Kürt kadınının rolüne ve kadın renginin nasıl yansıdığını değerlendirdi.

ANF’ye konuşan YJA STAR gerillası Avaşin Varto, Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın “Kendini tanımak, en büyük savaştır” sözlerine dikkat çekerek, bununla insanın özüne dönüşü işaret ettiğini hatırlattı. Kadının kendini tanımadaki çabasının, özgürlük mücadelesini de büyüttüğünü kaydeden Avaşin, şunları söyledi: “Nerde ezilen bir kadın ya da halk varsa YJA STAR gerillaları orada olmuş ve gerekeni yapmıştır. Bu bize şehitlerimizin bıraktığı bir mirastır. Bugün herkes şehit Zilan’ı (Zeynep Kınacı) tanıyor. 96 sürecinde Önderliğimize dönük gelişen komployu öngörmüş ve tıkanıklığı da açmak için rol üstlenmiş büyük komutanlarımızdandır. 92-93 gelişen Güney savaşında teslimiyeti reddedip, özgürlüğün tek seçenek olduğunu kendi eylemiyle bize gösteren büyük şehitlerimizden Bêrîtan da öyledir. Günümüze kadar bu doğrultuda devam eden savaşta, yıllara yetecek derecede tecrübe kazanıldı. Bu tecrübe ve değerler, zaferi elde etmemiz için yeterli mirastır. Biz YJA STAR gerillaları olarak bunun farkındayız, takipçisiyiz. Kadının kendini yeniden yaratması, özgür bir ülke yaratmak kadar değerlidir. Gerilla savaşında, direniş tarzını kadın oturttu ve nasıl savaşmamız gerektiğini bizlere gösterdi.”

DOĞAMIZDA OLMAYAN SAVAŞA MECBURUZ

YJA STAR gerillalarından Dicle Rohat ise savaşın, kadının doğasında olmadığını; savaşı, ölümü, kanı durdurma, huzuru sağlama rolü oynadığını anımsatarak, şöyle konuştu: “Ancak şu anda biz de YJA STAR gerillaları olarak, halkımıza karşı işkenceleri, özel savaşı hiç bitmeyen Türk devleti başta olmak üzere, zülüm sistemine karşı savaşıyoruz ve savaşmaya devam edeceğiz. Kürt kadını, hiçbir zaman toprağına olan saldırıya karşı sessiz kalmamış; rol oynamış ve savaşmıştır. Bunu ortaya çıkartmadaki en büyük rol kuşkusuz Önderliğimizindir. Kadın, gerilla savaşında tarz ve taktikte bir gelişme kazandıysa bu Önderliğimizin çabası sayesindedir.”