Yusuf İba’dan 8 Mart mesajı

Kanada’nın Toronto kentinde 55 gündür açlık grevi direnişinde olan Kürdistanlı Yusuf İba, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü vesilesiyle bir mesaj gönderdi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecridin kaldırılması, Öcalan’ın sağlık, güvenlik ve özgürlüğü talebi ile DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven öncülüğünde düzenlenen açlık grevi direnişlerine 55 gündür açlık grevinde olan Kürdistanlı Yusuf İba da 8 Mart Mesajı gönderdi.

İba mesajında şunları belirtti:

“Köle erkeğe karşı özgür kadın yaratıldı.

Kadercilikten, belirleyiciliğe geçiş evresi başladı günlerden kadının kafeste tutulduğu bir gün.

İlk sömürge kadındı, kapitalizm canavar oldu erkek temsiliyetini yürüttü. Kadın sömürge olamaz, nesne ve meta değildir kadın yaratıcı, yapıcı ve yürütücüdür denilerek güneşin var edilmesi kadınla başladı. Erkek, tanrı-kral oldu din elinde kırbaç, hukuk elinde silah, kafasında kadını düşürmek için çabalayan kapitalizmin ilmek ilmek ördüğü kurnazlık oluştu. Bunlar yaşanırken kapitalizmi sarsıp köle erkeği uyandıran Başkan Apo, teşhisi koyup tedaviye başladı.

Hastalığın adı, ‘Köle erkeğin özgür kadını köleleştirme çabalarıydı’, tedavinin adı ‘köle erkek özgürleştirilecek, kadın köle olmaktan kurtulacak’ ve bir sonraki adımı doğmayan özgür kadın, yaratılacaktı. Özgür kadının yaratılması sancı gerektirdi karından değil beyinden gelen bir sancıydı. Erkeğin beynine vurulan kilit kadının eline vuruldu. Dine göre erkeğin kaburgasından olma, ideolojilere göre hakları sınıf mücadelesinden sonra gelme kadınlar, kafeslere, kabuklara, kimliklere sığmayarak kadın oldular. Zilanla, Viyanla doğdular, Ekinle Arinle, yaşadılar, Leyla ile umut oldular. Özgür yaşamı yaratan önderliklerinin fiziki özgürlüğü için bedenlerini açlığa yatırdılar. Direndikçe güzelleşip, özgürleşen kadınlar, dünyanın en çirkin ve kötü (DAİŞ) erkeklerine diz çöktürüp ayakta kalmayı başardılar. Özgürlük mücadelesinin öncüleri olan kadınlar bir an, bir gün değil her gün ve her an mücadele ederek özgür yaşamı kurmaya ve korumaya devam ediyorlar. Kadınların öncü, önder ve umut olduğu bugünlerde büyük lider olan Başkan Apo’nun sevdirdiği özgür yaşamı savunan siz değerli kadınlar, mücadeleniz tarihi kirlilikleri sarsıp geleceği umut ve özgürlükle kaplamaktadır. Başkan Apo’nun yarattığı yeni yaşamda özgür kadınla daha da özgür yarınlarda buluşmak dileğiyle 8 Mart dünya kadınlar gününüzü kutlar özgür yarınlar için verdiğiniz mücadelede başarılar dilerim.

Jin, jiyan, azadî.”