Yûsif: Toplumsal sorunları Kadın Meclisi çözecek

Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Meclisi Kuruluş Kongresi devam ediyor. Kongredeki konuşmalarda, Kadın Meclisi'nin önemine değinildi. 

 Amûdê’deki Beylesan salonunda düzenlenen Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Meclisi Kuruluş Kongresi devam ediyor.

YÛSİF: KADIN DEVRİMİNE DÖNÜŞTÜ

Kongreya Star Koordinasyonu Üyesi Foza Yûsif, kongredeki konuşmasında, Suriye devriminde kadının rolüne değinerek, “Kadınlar Suriye devrimini kadın devrimine dönüştürdü, bu da dünya üzerindeki tüm kadınlara örnek oldu” dedi.
Geçen süreçte iki devrimin ortaya çıktığını söyleyen Yûsif, şöyle devam etti: “Halkların baharı devrimi olurken bir yandan da erkek tarihinin kadın üzerinde tekrarlanmaması için Kuzey ve Doğu Suriye’de özgür kadın devrimi oldu. Tüm yöntemlerle, kadın örgütlülüğünü sağlamaya, demokratik toplumu yaratmaya çalışıyoruz.”
Yûsif, Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Meclisi’nin kuruluş amacını ise şöyle dile getirdi: “Kadınlar hâlâ zulme ve işkenceye maruz kalıyor, katlediliyor. Bu nedenle devrimimiz halen başlangıç halindedir. Meclisin kuruluşu da kadın mücadelesinin devamı çerçevesindedir.”

'KADIN MECLİSİ İLE DAHA AKTİF ROL OYNANACAK'

Kadın Meclisi’nin, Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınların temsiliyetini yapacağını kaydeden Yûsif, meclis sayesinde kadınların toplum, siyaset ve ekonomi alanlarında rollerini daha aktif oynayabileceğini kaydetti.  
Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Meclisi ile kadınların anayasal haklarını kazanma zemininin oluşturulacağını söyleyen Foza Yûsif, konuşmasının sonunda, “Arin ve Barinlerin ruhuyla kadın devrimini başlattık, Kadın Meclisi ile kadın sistemini oluşturacağız” diye ekledi.

EFRÎN: KADINLAR GÜCÜNÜ GÖSTERDİ

YPJ komutanlarından Zeynep Efrîn ise Kadın Meclisi’nin tüm halkların haklarını koruyan Suriye'nin geleceği için oluştuğunu belirterek, şunları söyledi: “YPJ güçleri DAİŞ'in bitirilmesinde önemli bir rol oynadı. YPJ'nin kazanımları kadınların birliğinde de etkili oldu. Kadınlar yaptıklarıyla ve emekleriyle güçlerini gösterdi ve Kadın Meclisi’nin kuruluşuyla bu emeklerini taçlandırıyor. Birliğimizle kurulacak olan demokratik Suriye, bütün Ortadoğu'da etkili olacaktır. YPJ güçleri olarak bu kongrenin tüm devrim şehitlerimize kutlu olmasını diliyoruz.”

XALİD: KAZANIMIMIZI KORUYACAĞIZ

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Bêrîvan Xalid, 7 yıl boyunca bölgede yaşanan her türlü zorluk ve zahmete karşı mücadele eden kadınları kutlayarak, "Bütün kazanımlarımızı savunmak ve kalıcılaştırmak için toplanmış bulunuyoruz. Kuzey ve Doğu Suriye'deki tüm kadınlar bir birlik oluşturmak için çalıştı. Bu birlik yaşamın bütün alanlarında oluşuyor. Kazanımlarımız, özgür kadın çizgisinin zaferi olacaktır. Kadınların birliği devrimin zafere ulaşmasını sağlayacaktır" dedi.

EDNAN: ORTADOĞU'DA İLK

Güney Kürdistan heyetinden Tevgera Azadi Genel Meclisi Üyesi Şeyma Ednan, Rojava'daki kadın devriminin kadınların birliğini oluşturduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Kadınların özgürlüğü insanlığın kurtuluşudur ve bu, özgür kadınla gerçekleşecektir. Ortadoğu'da ilk kez böylesi bir kongre gerçekleşiyor. Rojava'daki kadın devrimi Ortadoğu'yu etkiliyor. Güney Kürdistanlı kadınlar olarak sizleri örnek alıyor ve sonuna kadar özgürlük yolunda yürüyeceğimizi belirtiyoruz.”
Kongre, konuşmalarla devam ediyor.