Yûsif: Kuzey Suriye'ye müdahale ateşle oynamaktır!

Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Yürütme Konseyi Eş Başkanı Yûsif, "Türk devletinin Kuzey Suriye’ye müdahalesi demek, ateşle oynamak demektir" dedi.

Yusuf, Suriye'de çözüme ilişkin asli görüşmelerin Reqa’nın özgürleştirilmesinden sonra başlayacağını belirtti. Yûsif, Sünni blokun yıkılacağına da dikkat çekti.

Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Kurucu Meclisi toplantısında Yürütme Konseyi Eş Başkanı Foza Yûsif konuşma yaptı.

'TÜRK DEVLETİ ATEŞLE OYNAMIŞ OLUR'

Yûsif'in konuşmasından satır başları şöyle:

"Askeri ve siyasi gelişmeleri iyi değerlendirmek önemlidir. Çalışmalarımızı buna göre planlamalıyız. Çünkü Suriye’deki güçlerin savaşı devam ediyor.

Dünya savaşı Reqa, Dêrazor, Irak ve birçok Ortadoğu’nun birçok bölgesinde ABD ile Rusya arasında sürüyor. Her iki taraf da stratejik bölgeleri kontrolü altına almayı, yani yapılan görüşmelerde daha fazla söz sahibi olmak istiyor.

Türk devletinin Reqa Özgürleştirme Hamlesi’ne katılma çabaları boşa çıktı. Bu yüzden Reqa’nın kurtuluşunu engellemeye ya da o olmayınca geciktirmeye çalışıyor. Efrin Kantonu ve Şehba’ya yönelik saldırılar, DAIŞ’in yaşadığı kırılmayı engellemek içindir. Sadece bu da değil. Türk devletinin stratejilerinin boşa çıkması onu hassas bir süreç içine sokmuştur. Türk devletinin Kuzey Suriye’ye müdahalesi demek ateşle oynamak demektir.

'SÜNNİ BLOK YIKIMA SÜRÜKLENECEK'

Türk devletinin yerine bölgede Mısır görevlendirilmiştir. Çünkü Mısır laik ve selefiliğe karşı olan bir devlettir. Görünen o ki bu aşamadan sonra Mısır’ın bölgedeki misyonu genişleyecek. Bu da şu anlama geliyor; Suudi Arabistan, Türkiye ve Katar’ın temsilciliğini yaptığı Sünni blok yıkıma doğru sürüklenecek, yerine Mısır öncülüğünde yeni bir blok oluşturulacak.

Rejim, Rusya’nın da desteğini arkasına alarak Dêrazor gibi bölgelerde kendi egemenliğini sağlamak istiyor. SUK da Suriye’nin demokratik devriminin gidişatını yıkıma doğru evirdi. Bununla birlik Suriye halklarının ilkelerini para ve çıkar uğruna sattı. SUK bugün, 19 Temmuz Devrimi kazanımlarını yıkmayı amaçlıyor. QSD ve PYD’yi terör listesine sokma peşinde. Yani SUK, bu tutumuyla DAİŞ’e yardım etmek ve üzerindeki baskıyı hafifletmek istiyor.

Artık ENKS ve demokrasiden dem vuran güçler SUK’tan kopmalıdır. SUK’un yaptıklarından dolayı bu güçler de tarih karşısında hesap verecektir.

'ASIL GÖRÜŞMELER REQA'DAN SONRA'

Reqa ve Dêrazor’un kurtuluşundan önce sonuç alıcı herhangi bir görüşme olmayacaktır. Birleşmiş Milletler’in gerçekleşen görüşmeler üzerine yaptığı çalışmalar sadece vakit kazanmak içindir. Bununla birlikte Rusya, Astana görüşmelerinde bütün gücüyle Rojava ve Kuzey Suriye’yi parçalamayı planlıyor. Bu planlar için de Türkiye’yi kullanıyor.”

'GEÇİT VERMEYECEĞİZ'

Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Foza Yûsif, konuşmasını şöyle bitirdi:

"19 Temmuz Devrimi Kobanê’de başlamış ve bütün kurtarılmış alanlara yayılmıştır. Halkların baharı bu devrimler gerçekleşmiştir. Kobanê DAİŞ çetelerine karşı duruşuyla insanlığın başkenti olmuştur. Reqa da halkların kardeşliğinin başkenti olacaktır. Ne olursa olsun şovenizme, milliyetçiliğe ve dinciliğe geçit verilmeyecektir. Sloganımız; halkların kardeşliği ve Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu’nun zaferidir.”