Yunanistan’da ilk kez bir kadın Cumhurbaşkanı olacak

Tarihi boyunca sadece erkek cumhurbaşkanı gören Yunanistan’da bu kez bir kadın cumhurbaşkanı olacak.

Yunanistan Başbakanı Kiyriakos Miçotakis, daha çok onursal bir işlevi olan Cumhurbaşkanlığı görevine mevcut Yüksek Mahkeme Başkanı Ekaterini Sakellaropulu’yu önerdi.

63 yaşındaki Sakellaropulu’nun vekiller tarafından seçilmesi bir formalite olacak. Zira, iktidardaki muhafazakar parti 300 sandalyeli parlamentoda 158 vekile sahip.

Parlamentodaki oylamanın tarihi henüz açıklanmadı. Ancak 13 Şubat’tan önce yapılması bekleniyor. Diğer bir ifadeyle oylama, 69 yaşındaki mevcut Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos’un görev süresinin dolmasından bir ay önce seçim yapılacak.

Yunanistan’da cumhurbaşkanının onursal görevleri var ancak Başbakan Miçotakis’a göre cumhurbaşkanının rolünün yüksek derecede sembolik değeri var, zira “birliği” temsil ediyor.

Miçotakis, ulusa sesleniş konuşmasında “Yunanistan’ın geleceğe açılmasının zamanı geldi” diyerek, bu tercihin gelenekle kopuşu ifade ettiğini belirtti.

Sakellaropulu’nun tercih edilmesinin “birlik ve ilerlemeyi” temsil ettiğini ifade eden Miçotakis, Sakellaropulu’nun kendi partisi olan Yeni Demokrasi saflarından gelmediğine de vurgu yaptı.

Önceki solcu hükümeti bundan bir yıl önce Sakellaropulu’u Yüksek Mahkeme’nin başına atamıştı. Sakellaropulu, aynı zamanda Yüksek Mahkeme’nin başına geçen ilk kadındı.

Yunanistan’da birinci turda cumhurbaşkanı seçilmek için, 300 vekilden 200’ünün oyunu almak gerekiyor. Parlamentodaki sandalyelerin 158’i Yeni Demokrasi’ye, 86’sı solcu Syriza’ya ait. Birinci veya ikinci turda Sakellaropulu’nun seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Üçüncü tura kalırsa zaten 151 oy yeterli olacak.

Başbakan’ın yaptığı önerinin “Kendisi, Adalet ve bugünün Yunanistan’ı için bir onur” olduğunu söyleyen Sakellaropulu, haber ajansı ANA’ya yaptığı açıklamada, Başbakan’a teşekkür etti ve “bu yüksek görevi tüm gücüyle yapmaya hazır olduğunu” belirtti.