GÖRÜNTÜLÜ

Londra’da ‘kayıplar bulunsun’ eylemi

Londra’da Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Komite (ICAD) öncülüğünde bir araya gelen demokratik kitle örgütleri, uluslararası kamuoyunu kayıp yakınlarının mücadelesini sahiplenmeye çağırdı.

İngiltere’nin başkenti Londra’da Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası dolayısıyla Wood Green Kütüphanesi önünde bir basın açıklaması yapıldı.

Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Komite’nin (ICAD) çağrısı ile gerçekleştirilen eyleme, Kürt Halk Meclisi, GIK-DER, Yüz Çiçek Açsın Kültür Merkezi ve Tohum Kültür Merkezi üyeleri katılarak destek verdi.

Türkiye ve Kürdistan’da gözaltında kayıpların fotoğraflarını taşıyan grup, sık sık ‘gözaltında kayıplara son’ ve ‘Adalet hemen şimdi’ sloganları attı. Eylemde, kurumların Kürtçe, İngilizce ve Türkçe olarak hazırlanan ortak basın açıklaması okundu.

Açıklamada, özellikle 1990’lı yıllarda yoğunlaşan gözaltında kaybetme politikaları teşhir edilerek, Hasan Gülünay, Hasan Ocak ve diğer kayıpların akıbetlerinin hala aydınlatılmamış olması hatırlatıldı. Gözaltında kaybetmelerin yalnızca birer insan hakları ihlali değil, aynı zamanda bir insanlık suçu olduğu vurgulandı.

Yapılan konuşmalar ise, sadece Türkiye ve Kürdistan’da değil, Latin Amerika başta olmak üzere dünya genelinde benzer devlet politikalarının sürdüğü ifade edildi. Kolombiya, Meksika ve El Salvador gibi ülkelerde binlerce kişinin benzer şekillerde kaybettirildiğine dikkat çekilerek, bu durumun uluslararası bir mücadele alanı olduğunun altı çizildi.

Gözaltında kaybettirme saldırısının mücadele eden tüm kesimlere karşı bir teslim alma saldırısı olarak geliştirildiği kaydedilen konuşmalarda, “Türkiye ve Kürdistan’da özellikle 90’lı yıllarda devrimci ve sosyalistlere karşı yürütülen bu politika, kararlı bir mücadeleyle geriletildi. Ve devletin tüm baskılarına rağmen Cumartesi Anneleri’nin 30 yıldır sürdürdüğü direniş, dünyanın en uzun soluklu eylemlerinden biri olarak yol göstermeye devam ediyor” denildi. 

Avrupa’daki göçmen halklara ve demokratik kurumlara çağrıda bulunulan açıklamada, kayıpların bulunması ve faillerin yargılanması mücadelesine destek verilmesi istendi.

Açıklamanın sonunda kayıplara karşı mücadele başta olmak üzere yaşamını direnişe adayan ve geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren Uruguay eski Devlet Başkanı Jose Mujica da anıldı. 

Eylem, “Failler yargılanmadan bu mücadele bitmeyecek” vurgusuyla son buldu.