YJAD, FEDA ve SKB, Çendy cinayetini kınadı

Demokratik Alevi Kadınlar Birliği (YJAD), Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) ve Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) Almanya’nın Dortmund kentinde 25 Şubat günü dört çocuk annesi bir Kürt kadınının katledilmesini kınadı.

4 çocuk annesi Onalia Çendy isimli  Güney Kürdistanlı Kürt kadın, Salı akşamı Dortmund’da eşi tarafından bıçaklanarak katledilmişti. Çocuklar, gençlik dairesi Jugendamt tarafından korumaya alınmıştı. Çendy’nin daha önce de eşinin şiddetine maruz kaldığı için kadın sığınma evine yerleştiği belirtiliyor.

YJAD ve FEDA, “Kadına yönelik şiddetin bildik hüzünlü öyküleri, geleneksel ön kabuller, toplumun ve devletin duyarsızlığı ile büyüyor. Şiddet yalnızca bedenlere zarar vermiyor, kadınların öz saygısını, ihlale direnme ve hak arama arzusunu zayıflatıyor veya yok ediyor” dedi.

Ortak açıklamada, dünyada kadına yönelik şiddetin özellikle ekonomik, siyasal ve etnik sorunlarla iç içe arttığına dikkat çekilerek, “Bunun son örneği geçtiğimiz Salı günü Almanya'nın Dortmound şehrinde dört çocuk annesi genç kadın, iki çocuğunun gözleri önünde boğazı kesilerek korkunç bir şekilde katledildi” denildi.

Çendy’nin ailesine başsağlığı dileyen YJAD ve FEDA, kadınlara yönelik şiddeti kınadı. Açıklamada, “Böylesi katliamların önlenebilmesi için ‘özgür kadın, özgür yaşam’ şiarıyla örgütlülüğümüzü güçlendirmemiz gerektiğini bir kez daha belirtiyoruz” ifadeleri kullanıldı.

SKB de yazılı bir açıklama ile cinayeti kınadı. SKB, "8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününe hazırlanırken Dortmund'da 24 Şubat pazartesi günü akşam saatlerinde Güney Kürdistanlı ve  4 çocuk annesi Onalia Çendy, evli olduğu erkek tarafından bıçaklanarak katledildi. Öldürüldüğünde çocukları da evdeydi" dedi. 

"Almanya’da kadına yönelik şiddet her geçen gün artarken  15 Şubat’ta da Berlin’de  ailesi tarafından evliliğe zorlanan Huriye intihar etti. Çendy ile bir kadın daha eksildik" diyen SKB, şu ifadeleri kullandı: "Savaşa, yoksulluğa, baskıya, kadın cinayetlerine karşı 8 Mart‘ta alanlarda Çendy‘nin, Huriye’nin, Saray Güven’in sesi olup 'bir kadın daha eksilmeyeceğiz' şiarımızı haykıracağız. 

Tüm kadınları, her gün yaşadığımız şiddete, ayrımcılığa, taciz ve tecavüze karşı; kadın cinayetlerine dur demek icin SKB Almanya olarak kadın özgürlük mücadelesini yükseltmeye, örgütlenerek direnişimizi büyütmeye çağırıyoruz."