YJA Star gerillaları: Öz savunma sadece silahla yapılmaz

Kadınlar için öz savunmanın önemine dikkat çeken YJA Star gerillaları, "Öz savunma sadece silahla yapılmaz" dedi.

YJA Star gerillaları, öz savunmanın sadece silahla değil, kadının kendini eğitmesiyle, tanımasıyla ve ülkesini savunmasıyla ele alınması gerektiğine dikkat çekti.

'PKK İLE BİRLİKTE KADINLAR TOPLUM ÖNÜNE ÇIKTI'

YJA Star gerillalarından Ararat Malazgirt, "PKK’den önce bir kadının toplum içerisinde kendini nasıl koruması gerektiği çok tartışılmıyordu. Ancak PKK’nin ortaya çıkışı ve Rojava devriminin gerçekleşmesi öz savunmayı daha da gündem haline getirdi ve belli bir düzey kazandırdı. Anneler ve genç kadınlar ellerinde silahlarla toplum önüne çıktılar ve kendilerini koruyacaklarını belirttiler" diye konuştu.

Malazgirt, şöyle devam etti:

"Bu gelişmeler PKK’den, kadının yükselttiği özgürlük mücadelesinden kaynağını aldı. Önderliğimizin felsefesinden ilham ve cesaret aldı. Kadınlar için dağlarda bir şeyler yapabilmek çok farklı bir duygudur. Burada her şeyini kendin yapıyorsun, buna silahla kendini koruma da dahildir. Burada YJA Star ve HPG gerillaları olarak düşmana karşı halkını koruma, kadınları, çocukları koruma, özgür bir gelecek için ülkenin dağlarında değerlerini korumak çok değerlidir. Bunun oluşması, olabilmesi için irade gerekiyor, güçlü bir irade gerekiyor ve bu da YJA Star gerillalarında var.”

'KADININ TEK BAŞINA BİR ŞEYİ YAPMASI DA ÖZ SAVUNMADIR'

YJA Star gerillalarından Sarya Çiya, öz savunmanın kadın için önemine değindi, kadınların her şeyi tek başına yapmasının da öz savunmanın gereği olduğunu söyledi.

Çiya, "Dağlarda kadının her şeyi tek başına yapabilmesi, mevzilenmesini yapıp güvenliğini sağlaması, doğaya karşı kendini tek başına savunup, doğayla daha da bütünleşmesi; hepsi bir öz savunma duruşudur. Birçok bölgede, birçok tepede kadınlar tek başınadır, oranın öz savunması kadın arkadaşlarımızın elindedir.

Toplum içerisinde kadına yaşamak bile fazla görülen, reva görülmeyen bir şeydir. Bir karar alması, konuşması, düşüncesini dile getirmesi fazla görülen bir şeydir. Erkek zihniyetinin kadına dayattırdıkları ve onu getirmek istediği düzey bellidir. Rojava'da, özelde Kobanê savaşında kadının iradesi tüm dünyada yankı buldu. Kobanê’de en çok gözler önüne serilen bu kahramanlıktı. Bugün bu direniş ve öz savunma duruşu hemen hemen Kürdistan’ın her yerine yayılmakta ve tüm dünya kadınlarına da ilham olmaktadır."