Wuppertal, Köln ve Brüksel’de kadın meclisleri kongrelerini yaptı

Almanya’nın Wuppertal ve Köln kenti ile Belçika’nın başkenti Brüksel’de de kadın meclisi kongrelerini yaptı.

WUPPERTAL

Almanya’nın Wuppertal kentindeki Şehit Viyan Kadın Meclisi, 10. olağan kongresini onlarca kadının katılımıyla gerçekleştirdi. Kasım ayında Besta’ta şehit düşen YJA Star komutanlarından Delal Amed ve bütün devrim şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan kongre divan seçimi ve gündem oluşumu ile devam etti.

Açılış konuşmasını TJK-E adına Zeynep Dersim yaptı. Dersim, konuşmasında sürecin ağırlığına değinerek, kadınların var gücüyle çalışmalara katılması gerektiğini söyledi. Türk devleti yenilgisinin Kürt kadınları sayesinde olacağını vurgulayan Dersim, Kürdistan'da yapılan katliamlara karşı sessiz kalınmaması çağrısı yaptı. Kadın meclislerin önemi, Kadının öz gücü ve kadın örgütlülüğüne dikkat çeken Dersim, her yerde komisyonlar oluşturarak, kadın ve toplum sorunlarını çözerek, güçlü örgütlenmelerin yaratılması gerektiği belirtti.

Kongrede bir yıllık raporlar okunup onaya sunulduktan sonra yeni meclis seçimine gidildi. 29 kadının seçildiği yeni meclisin sözcülüğüne Aysel Azar, Semra Temel ve Fatma Özer seçildi. Örgütleme, dış ilişkiler, sosyal ilişkiler, adalet, barış anneleri, kültür ve inanç komisyonlarının oluşturulduğu kongrede, sosyal komisyon, eğitim ve atölye çalışmaları dış ilişkiler komisyonuna bağlandı.

Kongre, “Jin, Jiyan, Azadi” sloganıyla son buldu.

KÖLN

Almanya'nın Köln kentindeki Viyan Kadın Meclisi 10. kongresini gerçekleştirdi.

Köln DKTM’de gerçekleşen kongre, Kadın Mücadelesi’nde yaşamını yitiren devrimci kadınlar ve şiddete kurban giden kadınlar için saygı duruşu ile başladı.

Daha sonra YJK-E temsilcisi, siyasal gündem ve kadının kurtuluş mücadelesinde kadın örgütlülüğünün önemine değinen bir konuşma yaptı.

Kürt Kadının Rojava’da olduğu gibi, Kürdistan ve Ortadoğu devriminde öncü bir rol oynadığını, Avrupa geneli ve Köln özgünlüğünde de kadının rolünü oynayabilmesi için kendisini daha güçlü örgütlemesi gerektiğine vurgu yaptı. Daha sonra Avrupa Kadın Hareketi mesajı okundu.

Geçen süreç- pratik faaliyetlere ilişkin rapor okundu ve değerlendirildi. Ardından Viyan Kadın Meclisi'nin önümüzdeki faaliyet dönemi için 50 kişilik üyelik meclisi seçildi. Bu üyeler arasından Adalet Tüysüz, Feride Halitoğlu, Yıldız Aydeniz sözcü seçildiler. Meclis eşbaşkanı daha sonra bu sözcüler arasından seçilecek.

BRÜKSEL

Belçika’nın başkenti Brüksel’deki Şehit Beritan Kadın Meclisi kongresini yaptı. Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan kongre divan seçimi ile başladı.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin mesajının okunması ile devam eden kongrede bir yıllık çalışma raporu okunarak, değerlendirildi.

25 kişiden oluşan meclis seçildi ve komisyonlar belirlendi. Yeni dönem eş sözcülerin de seçildiği kongre, “Be Serok jiyan nabe”, “Jin, jiyan, azadi” sloganı ile sona erdi.