Tuncel: Hoşunuza gitmese de yaptıklarımın arkasındayım!

DBP Eş Genel Başkanı Sabahat Tuncel, duruşmadaki savunmasında, "Bir siyasetçi olarak yaptıklarımın arkasındayım" mesajını verdi.

Kocaeli Kandıra 1 No'lu F Tipi Cezaevi’nde rehin tutulan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve Kandıra F Tipi Cezaevi'nde bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un duruşması görüldü. Tuncel ve Tuğluk, 2013 yılında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın doğum günü kutlamasına katıldıkları için haklarında açılan davanın 3’üncü duruşmasına çıktı.

Urfa'da 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla yargılanan Tuncel ve Tuğluk duruşmaya SEGBİS yoluyla katıldı. Duruşmaya aynı zamanda avukatları Sevda Çelik Özbingöl ve Hidayet Enmek katıldı.

'DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ ORTADAN KALKTI'

Tuncel, “Siyasi konjonktüre göre davalar yürümektedir. 2013 yılında Sayın Abdullah Öcalan’la devlet adına yine HDP’lilerin de yer aldığı heyetle birlikte görüşmeler yapıldı. Kürt sorununun barışçıl yönden çözüleceğine dair bir umut oluşmuştu. Ancak daha sonra siyasi ortam değişti, müzakere masası devrildi. OHAL kapsamında örgütlenme özgürlüğü, düşünce özgürlüğü ortadan kalmıştır. İktidarı eleştirdiğim için hakkımda 20 -30 tane dava var” dedi.

Yargının da üzerindeki baskı nedeniyle adil karar vermediğini söyleyen Tuncel, “Bir siyasetçi olarak yaptıklarımın arkasındayım. Bizim siyasetimiz iktidarın hoşuna gitmeyebilir. Bir yerde adalet yoksa barış da yoktur. Barış yoksa özgürlük yoktur. İddianameye konu olan kutlamayla ilgili o tarihlerde izin alınmıştır. O tarihte suç olmayan eylemler şimdi suç olarak karşımızı çıkıyor. Biz bu halkın içinde olduğumuz için yargılanıyoruz. Bu yargı sadece iktidarın yargısı değil” diye konuştu.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk da, savunma yapmak için süre talep etti.

Tuğluk ve Tuncel’in avukatları Enmek ve Özbingöl ise müvekkillerinin aleyhine olan hususları kabul etmediklerini müvekkillerinin savunmalarından sonra savunma yapacaklarını belirtti.

Duruşma 8 Mart'a ertelendi.