Toulouse’da ‘Rojava kadın devrimi’ konulu panel

TJK- F, Toulouse Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde “Rojava kadın devrimi” konulu bir panel düzenledi.

Fransa’nın Toulouse kentinde, TJK-E “Rojava kadın devrimi” konulu bir panel düzenledi. Toulouse Kadın İnsiyatifi’nin organize ettiği panelde, kadınlar öncülüğünde kurulan Rojava Devrimi ilk günden itibaren ele alınarak, Rojava Kadın Devrimi ışığında dünyada giderek artan kadın düşmanlığının çözümleri tartışıldı.

TJK-F Dışilişkiler Sözcüsü Hazal Karakuş’un konuşmacı olarak katıldığı panelde, dünyada giderek artan “kadına karşı şiddet” de ele alındı. Kadına karşı şiddetin erk ve iktidardan bağımsız şekilde ele alınmayacağına dikkat çeken Karakuş, kapitalist modernite ve ulus-devletin erk ve iktidar kavramı üzerinden temellendiğini ifade etti.

Bir çok feminist kurumun katılım gösterdiği panelde ki konuşmasında Karakuş, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın “insanlığın kurtuluşunun ancak kadın özgürlüğü ile mümkün olabileceğini” hatırlatarak, Rojava Devrimi’nin, Kadın Kurtuluş İdeoloji olan “Jineoloji”yi kuruluş paradigması olarak belirlediğini vurguladı.

Kürt Özgürlük Hareketi ve mücadelesinin 41. yılına girdiğinin altını çizen Hazal Karakuş, KÖH’ün 41. yıllık tarihi mücadelesinin, kadınlar öncülüğünde geliştiğini ve Rojava Devrimi’ne ulaştığını belirtti. Kadınların bir araya gelerek, yeni dünyanın kuruluşuna öncülük etmesi gerektiğini ifade eden TJK-F Temsilcisi Hazal Karakuş, Rojava Devrimi’nin “Kadın Devrimi” olduğunu belirtti ve devrimin sahiplenilmesi çağrısında bulundu.

Panele Fransa’da önemli kadın kurtuluş çalışmaları yürüten; Anarşist Feministler, Ekolojist Feministler,Dünya Kadın Yürüyüşü, L'union Syndicale Solidaire, Sud-education katıldı.

Panel, “Jin, jiyan, azadi” sloganları ile sona erdi.