TJA: Saralar'ın yolu aydınlatıyor

Paris'te katledilen devrimci Kürt kadınları anan TJA, "Kadın devrimciler, onların yolunda ilerleyerek karanlıkları aydınlatmaya devam ediyor" dedi.

Tevgera Jinên Azad (TJA), Paris Katliamı'nın yıl dönümü vesilesiyle bugün yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, egemen erkek zihniyetin kadınlara yönelik saldırılarının arttığına dikkat çekilerek, "Egemen erkek zihniyetinin saldırıları karşısında binlerce yıldır örgütlü direniş çizgisini güçlendiren, büyüten, adım adım özgür eşit bir yaşamı inşa eden öncü kadınlara yönelik geçmiş ve yakın tarihte ataerkil ortak tutumla yüzlerce katliam ve suikast gerçekleştirilmiştir" denildi.

'KADIN ÖNCÜLER HEDEF ALINIYOR'

Açıklamada şunlar kaydedildi:
"Tarih boyunca kadın öncüleri hedef kılan ataerkil zihniyet ve ulus devlet aygıtı, 9 Ocak 2013'te Paris'te 3 Kürt kadın devrimciye karşı katliam komplosunu gerçekleştirmiştir. 3 Kürt kadın devrimci Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in hedef alındığı katliam, Kürt tarihine ve kadın tarihine bir kara gün olarak geçmiş, aynı zamanda kadınların erkek egemen zihniyete karşı mücadelesi ve Kürt halkının özgür eşit yaşam mücadelesini yükselten mihenk taşlarından biri olmuştur."

ÜÇ KADIN ANLATILDI

Açıklamada, üç kadın devrimciye ilişkin de şu mesajlar verildi:
"Kadın Özgürlük mücadelesinin hakikati ve öncüsü Sakine Cansız (Sara), mücadeleye adım attığı ilk andan itibaren var olan feodal ataerkil  zihniyetin kadını köleleştirme, sömürme, yok saymasına karşı özgür kadının kimliğini oluşturmuştur. Kürt kadınının ve halkının parçalanmışlığına, kimliksiz, dilsiz, kültürsüz bırakılmasına karşı en ağır işkence, tecrit, koşullarında dahi mücadele etmekten vazgeçmemiştir. Kürdistan ve Ortadoğu'da ortaya çıkan ataerkilliğin en barbar yüzü DAİŞ’e karşı gelişen kadın direnişinin kimliği, Sakine Cansız'ın evrenselleşen kimliğidir.
Fidan Doğan (Rojbin), Kürt halkının ve kadınının özgürlük mücadelesini tüm dünyaya anlatma çabası içine girmiştir. Kapitalist devletlerin diplomasi koridorlarında büyük bir cesaretle haklı mücadelesini anlatmış, egemenler karşısında Kürt halkının savunucusu olmuştur. Bugün dünyada Kürt halkının mücadelesinin böylesi tanınıyor olmasında, Rojbin'in haklı davasına olan inancı ve sevgisiyle sergilediği duruşunun da payı büyüktür.
Leyla Şaylemez (Ronahi), kapitalizmin merkezinde demokratik yaşamın genç ruhu olmuştur. Kürt kadının özgürlük sözünü, inancını, fedailiğini büyütmüş, Kobanê'de özgürlüğü inşa eden Arin, Hevrinler'in yoldaşı olmuştur. Devrimci 3 Kürt  kadının temsil ettikleri kültür, ahlak, bilinç ve örgütlülük Kürt halkının özgürlük mücadelesinde büyümeye devam etmektedir."

SÊVÊLER DE ANILDI

Açıklamada, Silopi'de katledilen Kürt kadın siyasetçiler de anılarak, şöyle denildi: "Erkek egemen ortak aklına, sömürgeci zihniyete karşı geliştirdiği duruşun ardılları olan Sêvê Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar'ın 4 Ocak 2016’da katledilmeleri, kadının özgür eşitlik ideolojisine karşı geliştirilen düşmanca politikaların devamlılığının sonucudur."

'YOLLARINDAN YÜRÜYECEĞİZ'

"9 Ocak katliamı, ulus devletlerin, egemen güçlerin kendi çıkarları temelinde görmezden geldikleri ve üstünü kapatmaya çalıştıkları utanç günüdür" diyen TJA, şunları da kaydetti:
"Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez'in katledilmesine ilişkin Fransız yönetiminin AKP iktidarını sorumlusu olarak göstermesi, AKP’nin ise iktidarının FETÖ'yü sorumlu göstermesi, katliamın ortak yapıldığının somut kanıtıdır.
2016'da görülmeye başlanan Paris katliam davasının, tek sanığı olan Ömer Güney'in cezaevinde şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmesiyle dava düşmüş, ailelerin itiraz ederek mahkemeye başvuru yapması sonucu 2019 Mayıs’ında tekrar görülmeye başlanmıştır. Her üç kadın devrimci nasıl ki tarihten günümüze kadar süzülüp gelen kadın direniş geleneğinin birer halkasıysa, 9 Ocak  dünya kadın mücadeleleri açısından önemli bir semboldür.
Kürdistan’da direnen tüm kadın devrimciler, Sara, Rojbin, Ronahi yoldaşların yolunda ilerleyerek karanlıkları aydınlatmaya devam ediyor. Biz de Saralar'ın yolunda yürüyerek 9 Ocak'ı  unutmayacak ve unutturmayacağız. Sara, Rojbin, Ronahi yoldaşları sevgiyle, özlemle, minnetle anıyoruz. Tüm kadınları ve Kürt halkını  9 Ocak Uluslararası Kadın Siyasi  Cinayetlerine Karşı Ortak  Eylemlilik  Günü'nde , dava ve anma etkinliklerde tarihsel sorumluluk almaya davet ediyoruz."