TJA: AKP kadına şiddeti ve pedofiliyi meşrulaştırıyor

 TJA, Diyanet'in çocuklarla evlenmeyi meşrulaştıran beyanına tepki göstererek, AKP zihniyetinin şiddeti ve pedofiliyi tetiklediğine dikkat çekti.

Özgür Kadın Hareketi (TJA), Türk Diyanet İşleri Başkanlığı'nın çocukların evlenebileceği yönündeki beyanına ilişkin bugün yazılı açıklama yaptı.

'AKP ŞİDDETİ VE PEDOFİLİYİ TETİKLİYOR'

Diyanet'in çocuk yaşta evliliği meşrulaştırmaya çalıştığının ifade edildiği açıklamada, "AKP zihniyeti, kadına yönelik saldırıların bir boyutunu daha ortaya koymuştur. Çıkarmış olduğu yasalarla kadının bedeni üzerinden özgürlüğünü kısıtlayan ve eve kapatan söylemlerine, daha da ileri giderek pedofiliyi de eklemekten hiç çekinmemiştir. Erken yaşta evliliği onaylayarak, ‘velisi olmaksızın’ diyerek Anayasa’da 18 yaşın reşit olma yaşı olduğunu da ortadan kaldıran, fiili bir uygulamayı daha hayata geçirmiştir” denildi.

Açıklamada, müftülüklere nikah yetkisi verilmesine de değinilerek, şunlar belirtildi: “Bugün de resmi ağızla çocuk yaşta evlilikleri, ‘sözlüğe’ dayandırarak uygulamaya sokmak istedikleri yasaları, Diyanet ağzıyla toplumun gündemine sokmuştur. Bulûğ yaşının alt sınırını kızlarda 9, erkeklerde 12 olarak ele alıp, bu yaştaki çocukların psikolojik, sosyolojik, fiziksel ya da eğitsel durumunu göz önüne almaksızın, salt biyolojik bir takım değişimlerle ele alıp, kızların 9 yaşında gebe kalabileceklerinin, erkeklerin de 12 yaşına girdiklerinde baba olabileceklerinin zeminini yaratma çabasında bir kadın düşmanı zihniyetle karşı karşıya bulunmaktayız."

'BU ZİHNİYETE SESSİZ KALMAYALIM'

TJA, açıklamasının sonunda, bu tür girişimlerin kadına yönelik şiddetin önünü de açtığına dikkat çekerek, şöyle dedi: “Çocuk yaşta evlilik bu söylemlerle normalleştirilmektedir. Biz kadınlar bu erkek devlet zihniyetine, kadına yönelik saldırıları ve soykırımına yönelik örgütlü mücadelemizle karşı duracağız. Biz kadınlar buradan diyoruz ki bize zorla dayatılan bu yaşam biçimine girmeyeceğiz. Tüm kadınları bu zihniyete karşı ses çıkarmaya, mücadeleye etmeye çağırıyoruz.”