TAJÊ: KDP ve Barzaniler soykırım suçundan yargılanmalı

TAJÊ, Kurdistan Mağdurlar Derneği'nin suç duyurusuna destek vererek, Barzani Ailesi ve KDP'nin soykırım suçlarından yargılanması gerektiğini belirtti.

Kurdistan Mağdurlar Derneği, 30 Ocak 2024 tarihinde Amerika Federal Mahkemesi’ne Mesut Barzani’nin torunları ve Mesrur Barzani hakkında “öldürme, yolsuzluk, kaçırma, yalancı şahitlik, soykırım, insan haklarının ihlali, bir Amerikalı vatandaşa işkence yapma, uyuşturucu madde kaçakçılığı, halkı zorla sınır dışı ederek mallarına el koyma, Amerika’nın terör listesine aldığı örgütlerle ilişkiler geliştirme” gibi suçları için suç duyurusunda bulunmuştu. Derneğin başvurusu üzerine Amerikan Federal Mahkemesi, 15 Şubat’ta Mesrur Barzani’nin söz konusu iddialar hakkında ifade vermesi için 21 gün süre tanıdı. Kararda ifade vermemesi durumunda gerekli işlemlerin yapılacağı belirtilmişti.

'KDP HALKIMIZA KARŞI TARİHİ SUÇ İŞLEDİ, İHANET ETTİ'

Êzidî Özgür Kadın Hareketi TAJÊ, davaya destek verdi.  

TAJÊ'nin açıklamasında, "KDP’nin Êzidî toplumuna ve kadınlarına yönelik işlediği suçlardan yargılanmasını çok önemli buluyoruz" denildi.

Açıklamada şunlar belirtildi:

"Êzidî toplumu olarak tarihte 74 fermana uğradık. En son ferman 3-8-2014 yılında KDP ve Türk devletinin desteği ile insanlık düşmanı DAİŞ eliyle gerçekleştirildi. Fermandan sonra 7 bini aşkın kadın ve çocuk DAİŞ çeteleri tarafından kaçırıldı, binlerce Êzidî katledildi. Bugün hala 87 toplu mezar açılmayı bekliyor. Kutsal yerlerimiz bombalandı, yüzbinlerce Êzidî göç etmek zorunda kaldı. KDP halkımıza karşı tarihi bir suç işledi, ihanet etti. Güya 12 bin KDP peşmergesi Şengal’in güvenliğin alıyordu. Ferman başladığında KDP peşmergeleri bir tek kurşun dahi sıkmadan arkasına bakmadan kaçarak Şengal’i DAİŞ’e teslim etti. KDP, kendi suçlarını örtmek için hergün kamuoyuna yönelik gerçeği yansıtmayan ‘biz Şengal’i özgürleştirdik, 5oo şehit verdik” gibi açıklamalar yapıyor. Tüm dünya KDP’nin Êzidi toplumuna ihanet ettiğini kimin Şengal’i özgürleştirdiğini çok iyi biliyor. Kendi gözlerimizle KDP’nin bize nasıl ihanet ettiğine şahit olduk. 20154 yılındaki fermanı biz yaşadık. Eğer KDP 500 şehit verdiyse hani cenazeleri? Şengal’de yaşanan gerçekleri 7’den 70’e herkes çok iyi biliyor. Kendini feda eden şehit düşen bu halkın evlatlarıdır. Bizim yüzlerce şehidimiz var.

'KİRLİ PAZARLIK YÜRÜTÜYORLAR'

KDP, DAİŞ’in kaçırdığı esirler üzerinden kirli pazarlıklar yürütüyor. Bu ahlak dışıdır ve uluslararası hukuka aykırıdır. Yine KDP’nin yardımıyla işgalci Türk devleti onlarca kez Şengal’i bombalayarak öncülerimizi katletti. KDP kendini her ne kadar Kurdistan Demokrat Partisi olarak tanımlasa da tersidir. KDP’nin zihniyeti iktidarcı ve anti demokratiktir. KDP çıkarları gereği DAİŞ ve Türk devleti ile iş birliği yapıyor. En son Ebû Bekir El Bexdadî’nin eşi (DAİŞ’in öldürülen lideri) KDP’nin nasıl DAİŞ ile iş birliği yaptığını itiraf etti.

Êzidî Özgür Kadın Hareketi olarak hakikatin ortaya çıkması ve adaletin sağlanması 3-8-2014 yılında yapılan soykırıma ilişkin tüm belgeleri ilgili kurumlara sunmaya hazırız. Zaman adalet zamanıdır. Bu temelde taleplerimiz şunlardır;

Bağımsız heyetler Irak özellikle de Şengal’i ziyaret edebilir.
KDP 3-8-2014 tarihinde Êzidî toplumuna yönelik işlenen soykırım suçlarından yargılansın."