Strasbourg'da kadınlar erkek ve devlet şiddetine karşı yürüdü

Fransa’nın Strasbourg kentinde 'Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ dolayısıyla miting ve yürüyüş düzenlendi.

Zin Kadın İnsiyatifi’nin çağrısıyla bir araya gelen Strasbourg’daki kadın kurumları, kadınlara yönelik baskıyı ve şiddeti kınadı; kadınlara yönelik şiddete ve baskıya karşı ortak mücadele sürdüreceklerini dile getirdiler.

Covid – 19 Pandemisi’ne yönelik tedbirler kapsamında kısıtlamaların devam etmesinden dolayı sınırlı sayıda kişinin katılımına izin verilen eylemde, kadına yönelik şiddetin politik olduğuna dikkat çekildi.

Yaklaşık 300 kişinin katıldığı yürüyüşte, ‘Jin, jiyan, Azadî’ , ‘La femme, La vie, La liberte’ , ‘Patriarka bizi katlediyor’ pankartları ile Türk devletinin katlettiği Hevrin Xelef ve YPJ’li kadınların fotoğrafları taşındı.

Kadınlar yol boyunca 'Sakine, Leyla, Fidan’ , ‘Paris’ten Ankara’ya hesap soracağız’ ve ‘Jin, jiyan, azadi; La femma, la vie, la liberte’ sloganlarını attı.

Kleber Meydanı’ndan Strasbourg adliyesine kadar yürüyen kadınlar burada bir miting düzenlediler. Strasbourg’da erkek şiddetiyle katledilen ailelerin de katıldığı mitingde, şiddete karşı konuşmalar yapıldı.

Aileler çocuklarının katledilmesine kadarki süreçte karşılaştıkları şiddeti anlattılar. Yapılan konuşmalarda ilgili devlet kurumlarına durumu bildirmelerine rağmen, devletin çocuklarını koruyamadığına dikkat çekilerek, kadın katliamlarının politik olduğunun altı çizildi.

Aileler yeni katliamların olmaması için kadınların örgütlenmesinin gerekli olduğuna vurgu yaparak, kadına karşı şiddetin ancak ortak mücadele ile bertaraf olacağına dikkat çektiler.

Mitingde Zin Kadın İnisiyatifi bir açıklama yaparak, TJK-E’nin 25 Kasım’da startını verdiği, “Bir diktatörü yargılamak için 100 neden” hamlesini anlattı.

İnisiyatif Strasbourg’da da hamlenin startını verdiklerini açıklayarak, kadınlardan duyarlılık çağrısında bulundular.