Stockholm'de Kürt kadınlarının katillerinin yargılanması istendi

İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen bir etkinlikte, 9 Ocak 2013 günü Paris'ta katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylamez'in katillerinin yargı karşısına çıkarılarak cezalandırılmaları istendi.

Amara Kürt Kadın Meclisi ve Sara Kadın Birliği'nin ev sahipliğini yaptığı etkinlik Paris'te katledilen Cansız, Doğan, Şaylamez ile devrim mücadelesinde yaşamını yitiren tüm şehitler anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun yapılmasıyla başladı.

Şehit Aileleri adına bir konuşma yapan Latif Cebe, lanetli bir ay olarak adlandırdığı Ocak ayında Kürt Özgürlük Hareketi'nin en yiğit savaşcılarının şehit düştüklerini hatırlatıktan sonra ”Bu ay lanetli bir ay olduğu kadar aynı zamanda mücadelenin sağlam temeller üzerine atıldığı bir aydır. Yoldaşlarımızı katledenlere şehitlerimizin izinde yürüyerek ve mücadeleyi daha da yükselterek yanıt vereceğiz” dedi.

Paris'te katledilen Kürt kadınlarının yaşam ve mücadelelerini anlatan filmin gösteriminden sonra katılımcılar ”Jin Jiyan Azadi” sloganını attı.

Sara Kadın Birliği'nden Jinda Dersim, 40 yıldan beri süren özgürlük savaşımında Kürt Halkı ve Özgürlük Hareketi'nin ağır bedeller ödediğini hatırlatarak ”Ama Sara arkadaşla düşmanın hedeflediği örgütün beyin gücüydü. Sara mücadelesinin ilk yıllarında kendisine Dersim İsyanındaki direnişi esas aldı. Bunu yaşamın tüm alanlarında cezaevlerinde, dağda ve Avrupa'da son nefesine kadar sürdürdü” dedi.

Paris'te gerçekleşen katliamın bizzat Recep Tayyip Erdoğan'ın emriyle Hakan Fidan'ın denetimi altında gerçekleştirildiğini gösteren somut kanıtlar olduğuna dikkat çeken Dersim, Erdoğan ve Fidan'ın yanı sıra cinayeti karartan Fransız yetkililerin de katliamdan sorumlu olduklarını söyledi.

Kürt kadınlarının katiller cezalandırılana kadar mücadeleyi sürdüreceklerinden hiç kimsenin kuşkusu olmaması gerektiğini ifade etti.

Delal Amed, Aze Malazgirt, Gülnaz Ege, Nujin Artos, Nalin Muş, Helin Dersim, Berçem Çilo'nun yaşam ve mücadelesinini anlatan sinevizyon gösteriminden sonra etkinlik, katillerin yargılanmasını talep eden sloganların atılmasıyla sona erdi.