SKB’den 1 Mayıs açıklaması

1 Mayıs’a ilişkin açıklama yapan SKB, “Kadın grevi, Latin Amerika ve Avrupa’dan dalga dalga büyüyerek, dünya çapında yaygınlaşıyor” dedi.

1 Mayıs’a ilişkin yazılı bir açıklama yapan Avrupa Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), “Tecrit zulmüne, sömürüye ve zorbalığa karşı 1 Mayıs’ta alanlara” çağrısı yaptı.

SKB açıklaması şöyle: “Birlik mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs; tarihsel mirasının gücü ile işçi ve emekçileri, kadınları, gençleri dayanışmayı ve mücadeleyi büyütmek için alanlara çağırıyor...

Çünkü 1 Mayıs; dünyanın her yerinde işçilerin, emekçilerin, ezilen halkların, kadınların ve gençlerin alanlara çıkarak sömürünün, zulmün ve zorbalığın düzeni olan kapitalizme karşı kendi taleplerini yükselttikleri, birlik ve mücadeleyi büyüttükleri isyan günüdür. Bu, aynı zamanda işçi ve emekçi kadınların direniş tarihidir.

Bugün kadınlar; erkek egemen kapitalist barbalığın emeği ve bedeni üzerindeki sömürüsüne, cinsiyetçiliğine, faşist rejimlerin her türlü baskı ve zulmüne, kimlikleri, iradeleri yaşam hakkı ve alanlarının tecrit altına alınmasına karşı mücadelede en önde direniyorlar!

Fransa’da bir kadının bireysel inisiyatifini kullanrak petrol zammına karşı çıkmak için yazdığı ve kısa sürede 1 milyon imzacıya ulaşan dilekçenin ardından sosyal medyada örgütlenen ve tüm ülkeye yayılan “Sarı Yelekli’ler” eylemi bugün hala sürüyor. Fransa hükümetinin neoliberal kapitalist programına karşı sokağa çıkan ve tüm Fransa’da sokakları tutuşturan, dünya ezilenlerine umut taşıyan ama AB ve ülke burjuvazisini panikleten “Sarı Yelekli’ler” isyanı içinde kadınlar en ön safta yer alıyor..

Kadın grevi, Latin Amerika ve Avrupa’dan dalga dalga büyüyerek, dünya çapında yaygınlaşıyor. İspanya’da kadınlar, 100 binler olarak sokaklara aktılar. Türkiye’de ve Kürdistan’da faşizme karşı direnen onbinlerce kadın yasaklama ve saldırılara rağmen sokakları zaptettiler. Kadın grevi, kadın özgürlük mücadelesinin yolunu açtığı gibi birleşik kadın mücadelesini de geliştiriyor. Bugün kadınlar; birleşik kadın mücadelesinin gücü ile, dünya kadın grevinin rüzgarını arkalarına alarak bir çok ülkede ‘Eşit İşe eşit ücret’ talebiyle 1 Mayıs’ta alanlara çıkmaya hazırlanıyorlar.

AKP -Saray faşizmi işçi ve emekçilere, kadınlara, gençlere, alevilere, Kürt halkına ve tüm ezilen ve ötekileştirilenlere yönelik faşist baskı ve terörünü her gün dahada azgınlaşarak sürdürüyor. Hak, hukuk, adalet, yaşam hakkı ve Kürt halkının yanısıra tüm muhalefet tecrit altınta.

DTK Eşbaşkanı ve HDP milletvekili Leyla Güven’in Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik süren tecrite karşı başlattığı mücadelede, zindanlardaki sosyalist, komünist kadınlar ‘Tecriti Kıralım Faşizmi Yıkalım’ şiarıyla süresiz, dönüşümsüz açlık greviyle yerlerini aldılar. Türkiye ve Kürdistan hapishanelerinde, 7000 kadın ve erkek tutsak tecrite karşı açlık grevi direnişindeler... Başta Leyla Güven olmak üzere; devrimciler, sosyalistler, dünyanın dört bir tarafında Kürt Halk Önderi Öcalan üzerindeki tecrite ve faşizme karşı umut ve direnç yüklü bir tarih yazıyorlar... Halklarımızın onurlu, eşit ve özgürce yaşaması için bedenlerini açlık grevine yatırdılar... Hücre hücre eriyorlar..Ama direniyorlar!

Sosyalist Kadınlar Birliği olarak, yerli ve göçmen emekçi kadınları 1 Mayıs’ın birlik, dayanışma ve mücadele ruhunu kuşanarak 1 Mayıs’ta alanlara çıkmaya, tecrite ve faşizme karşı açlık grevindeki eylemcilerin taleplerini sahiplenmeye Çağırıyoruz! Yarın çok geç olmadan..Tecrite karşı bu onurlu direnişe SES OLALIM! Leyla’yı ve Açlık grevi direnişçilerini YAŞATALIM.”