Sarısaç: Kadın cinayetlerinin sebebi AKP'nin çıkardığı yasalar

Ağrı ve Van'da artan kadın cinayetlerine dikkat çeken HDP Van vekili Murat Sarısaç, kadın cinayetlerinde artışının en büyük nedeninin, AKP'nin çıkardığı yasalar ve eril zihniyete verdiği destek olduğunu söyledi.

Son dönemlerde Ağrı ve Van'da kadın cinayetlerindeki ciddi artış endişe ve tepkilere neden oluyor. Van'da son bir yıl içinde 22 kadın katledilirken, 7 kadının hayatını kaybetmesi ‘şüpheli intihar’ olarak kayıtlara geçti.

Ağrı’da son 35 gün içinde 6 kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. 6 kadından 5'inin otopsi raporlarında intihar ettiği yer alıyor. İntihar ettiği iddia edilen bu kadınların çoğu aile içi şiddet görmüş.

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Murat Sarısaç hem Kürdistan’da hem de Türkiye'de yaşanan kadın katliamların, AKP iktidarının politikalarından bağımsız olmadığını söyledi. AKP dönemiyle eril zihniyetin kurumlaştığını dile getiren Sarısaç erkeklerin AKP’den aldığı cesaretle kadınları katletmeye devam ettiğini vurguladı.

KATİLLER SÜREKLİ İNDİRİM ALIYOR

Kadınları katleden erkeklerin mahkemelerde iyi hal indirimi aldığına dikkat çeken Sarısaç, şöyle konuştu: "Milletvekilleri ve halk sokakta basın açıklamaları, yürüyüş, gösteri gibi en demokratik haklarını kullanamazken, maalesef kadınlar bugün sokak ortasında çok rahat şekilde katledilebiliyor. Kadınlar, bir obje olarak görülmeye başlandı. Bunun en büyük sebebi ise, iktidarın bakış açısı ve verilen cezaların caydırıcı değil, teşvik edici olmasıdır.

Kadın cinayetlerini bunlardan bağımsız tutamayız. Türkiye'de, erkeklerde şu anlayış gelişti; kadınlar, sadece evde oturacak, çocuk doğuracak, çocuğa bakacak ve yemek yapacak. AKP iktidarı tarafından eril zihniyete verdiği cesaret ve destek nedeniyle her gün kadınlar katledilmeye devam ediliyor. AKP’nin eril zihniyete verdiği desteğin en önemli sebebi ise kadınlardan korkmasıdır."

ORTAK NOKTALARI ŞİDDET GÖRMELERİ

Ağrı ve Van'da katledilen veya 'şüpheli' bir şekilde hayatını kaybeden bazı kadınların isimleri şöyle:

* Ceylan Akpolat: Hamur’a bağlı Süleyman Kümbet köyü-Aşağı Yurt (Şîrik) mezrasında yaşayan 25 yaşında ve 7 yıllık evli. Ceylan, 8 Mayıs’ta "intihar etti" denilerek yaşamını yitirdi.

* Pakize Öztaş: İki çocuk annesi 23 yaşındaki Pakize, 19 Mayıs’ta Tutak’a bağlı Aşağı Kara Halit (Qerexalta Jêrê) köyünde eşiyle yaşadığı tartışmanın ardından "intihar ettiği" iddia edildi.

* Güzel Koçyiğit: Ağrı merkeze bağlı Dönerdere (Elomilo) köyünde yaşayan Güzel 26 Mayıs’ta yaşamını yitirdi.

* Zana Polat: Diyadin’e bağlı Aşağı Kardeşli (Qetka Jêrê) köyünde yaşayan 17 yaşındaki Zana Polat, iddialara göre 4 Haziran’da evde silahla oynarken tabancanın ateş alması sonucu başından ağır yaralandı ve kaldırıldığı Ağrı Devlet Hastanesi’nde yaşamını yitirdi.

* Kübra Taşdemir: Taşlıçay’ın Dilekyazi köyünde yaşayan 21 yaşındaki Kübra’nın, 11 Haziran’da kaldıkları yayla çadırında asılı bulunduğu ileri sürüldü.

* Hacer Ergül: Taşlıçay ilçesine bağlı Aşağı Toklu köyünde 11 Haziran’da ekmek pişiren Hacer Ergül, tandıra düşen 2 yaşındaki kızı Ayşegül kurtarmaya çalışırken, dengesini kaybederek kendisi de tandıra düşerek yaşamını yitiriyor.

Ceylan, Pakize, Güzel, Zana ve Kübra, görgü tanıklarının ve ailelerinin beyanlarına rağmen şiddet gördükten hemen sonra yaşamını yitiriyorlar. Bu kadınlardan bazıları ise, şiddet gördüklerine dair, devlet yetkililerine başvura da dahi bulunmuşlar. Tanık beyanlarına rağmen, etkin bir soruşturma açılmıyor ve kadın cinayetleri çoğu zaman otopsi raporlarına, "İntihar" olarak kayda geçiyor.