Sara, Rojbin ve Leyla Güney Kürdistan’da anıldı

Üç devrimci Kürt kadın için Ranya'da yürüyüş düzenlendi. Mahmur'da ise Sakine Cansız'ın mücadele yaşamını konu alan belgesel izlendi.

Paris'te 2013 yılında katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Üyesi Fidan Doğan ve Gençlik Hareketi Üyesi Leyla Şaylemez, Süleymaniye’nin Ranya ilçesinde düzenlenen yürüyüşle anıldı. 

Yürüyüşe RJAK, Tevgera Azadi, Raperin Rojava Kürtleri Meclisi ve Doğu Kürdistan siyasi ve sivil aktivistleri katıldı. 

RJAK Üyesi Bala Ömer tarafından okunan açıklamada, her üç öncü ve devrimci Kürt kadınının uluslararası bir komplo sonucu katledildiğine dikkat çekildi. 

'KİMSE BİZİ SUSTURAMAYACAK'

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

"Her üç Kürt kadın devrimcisinin katledilmiş olması bir tesadüf değildir ve planlıdır. Özellikle de Sakine Cansız hedef alınmıştır. Çünkü Sakine Cansız’ın varlığı '80'li yıllarda düşman için bir korku olmuştur. Sakine Cansız, Amed zindanında her türlü işkence ve baskıya karşı bir direniş ve mücadele sembolü olmuş ve başarılı olmuştu.

Her ne kadar Türkiye çeşitli senaryolarla bu katliamın üstünü örtmeye ve katil Ömer Güney’in ölmesi öne çıkarılsa da bu durum gerçeği değiştirmemektedir. Bu tür girişimlerle bizleri susturmayı amaçlamakta ve katillere de sahip çıkmaktadırlar. Bizler hiçbir zaman susmayacağız ve hiç kimse bu tür planlarla bizleri susturamayacak.”

Doğu Kürdistan siyasi ve sivil aktivistleri adına eylemde bir konuşma yapan Ronahi Sine de Fransa’ya çağrıda bulunarak, “Buradan Fransa’ya artık Türkiye gibi işgalci ülkelerle uzlaşma ve anlaşma içerisinde olmaması çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Sine, "Türk devleti özgür kadınların iradesinin ne kadar güçlü olduğunu bilmektedir. Bu nedenle de özgür kadınların çalışmalarından, mücadelelerinden korkmaktadır. Sakine Cansız’ın temelini attığı bu okul, bugün artık büyümüştür ve kadınların öncülük yaptığı bir düzeye ulaşmıştır" diye kaydetti.

FRANSA'YA DA TEPKİ

Kongreya Star Temsilcisi Nirivan Misko da katliamın üzerinden dört yılın geçtiğine ve bu katliamın aydınlatılmasına ilişkin herhangi bir gelişmenin yaşanmadığına vurgu yaparak, şunları söyledi: “Olaydan anlaşıldığı kadarıyla Fransa’nın da bu katliamda parmağı vardır. Avrupa devletleri ve Fransa bir taraftan kendilerini insan haklarının hakim olduğu merkezler olarak lanse ederken, diğer yandan da bu tür olayları kendi içlerinde gizliyorlar. Bu olay karşısında sessiz kaldığı için Fransa devletini kınıyoruz.” 

Tevgera Azadi Raperin Bölgesi Temsilcisi Şemal Hasan ise Türk devletinin tarih boyunca Kürt halkını yok etmeye çalıştığını hatırlatarak, Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in Paris’te katledilmesinin de bu katliamların bir devamı olduğunu ifade etti. 

Hasan, şunları da ifade etti: "Kürt halkı bu katliam ve cinayetler karşısında daha da güçlenmekte ve mücadelesini ve faaliyetlerini daha da geliştirmekte, büyütmektedir. Bu tür girişim ve saldırıların boşa çıkarılmasının tek yolu ulusal birliğin sağlanmasıdır. Bu temelde bizler de bu yolda canını feda eden Sakine Cansız arkadaşın izinde yürüyeceğiz.”  

MAXMUR

Maxmur'da ise üç devrimci Kürt kadını anmak için Sakine Cansız'ın mücadele yaşamını konu alan belgesel izlendi.