'Saldırılara karşı mücadelemizi güçlendireceğiz'

Devletin kadın kazanımlarına yönelik saldırılarına dikkat çeken TJA aktivistleri Ayşe Gökkan, Zeynep Üren ve Figen Ekti, tüm saldırılara karşı mücadelelerini güçlendireceklerini, katil ve suçlulardan hesap soracaklarını belirtti.

Tevgera Jinên Azad (TJA), 'Kadınız, özgürlüğümüz için varız! Değişim için ayaktayız' ve 'Em jinin em jibo azadiya xwe hene em li ser piyane' şiarıyla Türkiye ve Kürdistan'dan gelen 700 kadın delegenin katılımıyla bir konferans düzenleniyor. Bugün de devam edecek olan konferansa, İngiltere kadın örgütü üyeleri, Güney Kürdistan'daki kadın örgütleri üyeleri, feminist ve sivil kurum temsilcileri, HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, DBP Eşbaşkanı Saliha Aydeniz, HDK sözcüsü İdil Uğurlu, Barış Anneleri, Silopi'de katledilen Fatma Uyar'ın annesi Hatice Uyar ve yüzlerce kadın katıldı.

TJA Aktivistleri Ayşe Gökkan, Zeynep Üren ve Figen Ekti konferansa ilişkin ANF'ye değerlendirmelerde bulundular. 2019 yılının direnişle geçtiğini hatırlatarak sözlerine başlayan Ayşe Gökkan, "21. yüzyılda erkek ve egemen devlet sistemine karşı kadınların direnişi daha fazla görünür oldu. Kadınlar hiç bir zaman boyun eğmiyor, bu yüzden kadınlara karşı saldırılar daha fazla artmış durumda. 2019 yılında tüm dünyada kadınların direnişi gözler önünde. Dünyanın gözü Kürt kadın devrimi olan Rojava'daydı ve tüm dünya kadınları bu devrime sahip çıktı.

Bizler özgürlük mücadelesi veriyoruz. Kadın özgür olmadığı sürece toplum özgür olamaz. Tüm dünya kadınları birlik olmalı. Konferansımızda öncelikli konularımız, "Kadınların özgürlüğü, Kürt ulusal birliği, Kürtlerin statüsü ve dünya kadınlarının birlik olması." Bir yaramız daha var o da Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecrit. Bu konuların tümünü Kürdistan ve Türkiyeli kadınlarla birlikte tartışacağız" diye konuştu.

Devletin katliam düzeni olduğunu sözlerine ekleyen Ayşe Gökkan, konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: "Devlet kadının güçlenmesini kirli sistemi için bir tehlike olarak görüyor. Bugün neden tüm kadın eşbaşkanlar ve kadın siyasetçiler tutuklu? Devlet katletmekle, tutuklamakla ve katliamlarla kadınlara geri adım attırmak istiyor. Fakat kadınlar hiçbir şekilde boyun eğmeyecektir ve özgürlük mücadelelerini sürdürecektir."

ORTAK BİR DİRENİŞ SERGİLEMELİYİZ

Kadın hareketi olarak tüm dünya kadınlarına öncülük etmek istediklerini söyleyen aktivist Zeynep Üren, "Bu yüzden mücadelenin yol ve yöntemlerini netleştirmeliyiz. Yeni süreç için geniş tartışmalar yürütülüyor. Kadınlar, toprağına, tarihine ve önderliğine sahip çıkıyor. TJA, Bakur kadınlarının örgütlenmesi için kuruldu ama tüm dünya kadınlarının sesi oldu. Dünyada özellikle de Türkiye'de kadın kazanımlarına yönelik ciddi saldırılar yürütülüyor.

Bu saldırılara karşı dünya kadınları ile ortak bir direniş sergilemeliyiz. Amed'de bugün 700'den fazla delege bir araya geldi. Bu kadın mücadelesi için büyük bir moraldir. Konferansımızın Kürt ulusal birliğinin oluşmasına vesile olmasını umut ediyoruz. Tek başarı şansımız var o da birlik ve örgütlülüktür. Kadınların özgür olmasının yolu birlik olmaktan geçiyor" diye konuştu.

DEVLET DERSİM'İ PİLOT BÖLGE OLARAK SEÇTİ

Kürdistan gibi zengin bir coğrafyada yaşadıklarına dikkat çeken aktivist Figen Ekti, "Bu yüzden Kürdistan'da kadın mücadelesi çok farklı bir şekilde başladı. 40 yıllık mücadelenin öncülüğünü kadınlar yürütüyor. 4 parçaya bölünmüş olan Kürdistan'ın her parçası da kendi arasında birçok parçaya ayrılmış durumda. Bu parçalanmada kadınları da mücadeleden uzak tutmaya çalışıyorlar. Kadınlara her alanda saldırılar var. Kadınların mücadelesi artık milyonlara ulaşmış durumda. Kadınlar yaşamın her alanında ve siyasetteki yerlerini alıyorlar. Kürt kadınları direniş mirasını devralarak mücadeleyi daha da yükseltti" şeklinde konuştu.

Erkek egemen sistemini asla kabul etmeyeceklerini söyleyen Ekti konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Egemenlere karşı asla boyun eğmeyeceğiz. Kazanımlarımıza karşı saldırılar ama bizler de bu saldırılara karşı kazanımlarımızı sonuna kadar korumaya devam edeceğiz. Bugün bir araya gelmemizin sebebi mücadelemizi güçlendirmek ve kazanımlarımıza sahip çıkmak. Kadınların katledilmediği bir gün yok. İktidar özellikle Kürdistan'da kadınlara karşı özel politikalar yürütüyor. Devlet Dersim'i de pilot bölge olarak seçmiş durumda. Gülistan Doku günlerdir kayıp. Yine kadınlar askerler tarafından tacize uğradı. Devletin tüm saldırılarına karşı mücadelemizi güçlendireceğiz, katil ve suçlulardan hesap soracağız."