RJAK 4'üncü olağan kongresinde sonuç bildirgesi açıklandı

RJAK'ın Süleymaniye'de yapılan 4'üncü olağan kongresinin sonuç bildirgesi açıklandı. Kongrede ekonomiden, siyasete, eğitimden jineolojiye, çocukların korunup gelişmesinden özsavuma konularına kadar birçok alanda önemli kararlar alındı.

Kürdistan Özgür Kadın Örgütü'nün (RJAK) 4'üncü olağan kongresi Süleymaniye'de Perij Otel'de gerçekleştirdi. "Kadının uyanışı ve örgütlenmesiyle halkın demokratik özyönetim sistem inşasını gerçekleştiriyoruz" şiarıyla gerçekleştirilen kongreye 180 delege katıldı.

Devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan kongrenin açılış konuşması Tevgera Azadî Eşbaşkanı Şîlan Şakir tarafından yapıldı. KJK'nin mesajı, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 5'inci savunmasından kongre için derlenen perspektifin okuması, RJAK’ın iki yıllık faaliyet raporu, delegelerin konuşmalarının ardından RJAK meclisinin seçimi yapıldı.

Kongrede konuşan Tevgera Azadî Eşbaşkanı Şilan Şakir, Paris'te katledilen Kürt kadın siyasetçiler Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez ile Silopi'de katledilen Pakize Nayır, Sêvê Demir ve Fatma Uyar’ı anarak başladığı konuşmasında, Ortadoğu'daki diktatörlüklerin halkların mücadeleleri sonucu bir bir yıkıldığını söyledi.

Şakir, “Nerede kaybettinse orada ara felsefesiyle RJAK Başurê Kürdistan’da yitik olan kadını tekrardan gün yüzüne çıkarmak için yürütmüş olduğu mücadeleyi yükseltmeli. RJAK Toplumun öncüsü olan kadınları siyasi, kültür ve ekonomi, alanları başta olmak üzere her alanda güçlü örgütleyerek öncülük misyonuna uygun olarak hareket etmelidir" dedi.

Kongrede ekonomiden, siyasete, eğitimden jineolojiye, çocukların korunup gelişmesinden özsavuma konularına kadar birçok alanda önemli kararlar alındı. Kongrede alınan bazı kararlar şöyle:

1- Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrittin kaldırılması için sonuna kadar mücadele edilmesi

2- Akademi çalışmalarını geliştirilmesi ve açılan akademilerin özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren kadınlara atfedilmesi.

3- Jineoloji çalışmalarının geliştirilmesi için iki yıl içinde jineoloji konferansının yapılması

4- Siyasette eşit temsiliyetin geliştirilmesi ve her alanda eşbaşkanlık sisteminin oturtulması

5- Şengal’de esir alınan kadınların özgürlüğü için bir kampanyanın başlatılması

6- Xurmatu ve Dakuklu kadınların evlerine dönmesi için çalışmaların yapılması

7- Kadınların irade olabilmeleri için demokratik özerk sistemin inşasının gerçekleştirilmesi

8- Çocuk haklarının korunması ve güvenceye alınması için çalışmaların yapılması

9- Özsavunma konusunda kadınların eğitilmesi

10- Kongrenin Ş. Destina Qendi’le atfedildi.

11- Kadın şiddetine karşı bir kadın koruma merkezinin açılması

12- Başurê Kürdistan toplumunun sosyolojik çözümlemesinin yapılacağı bir kitabın yazılması

13- Kadınları en çok etkileyen yoksulluk, yolsuzluk, göç, savaş, işsizlikle mücadele edilmesi. 

14- Kürt kadınlarının birliğinin güçlenmesi için ulusal Kürt kadın kongresin gerçekleşmesi için çalışmaların yapılması

15- Her türlü cinsiyetçi yasalara karşı mücadele ederek değiştirilmesi ve buna yerine kadın haklarının savunan demokratik hakların geliştirilmesi için mücadele edilmesi

16- Kadınların ekonomik bağımsızlığını kazanması için ekonomi alanında gerekli bazı projelerin yapılması

Kongrede alınan karar ve yapılan planlamalardan sonra tüm alanların temsilinden oluşan 29 kişilik meclis seçildi. Seçilen yönetim söz verdikten sonra kapanış konuşmasına geçildi. Kapanış konuşmasından sonra tüm kadınlar birlikte halay çekerek kongreyi sonlandırdı.