Plaza de Mayo annelerinden Güven’e ziyaret

Plaza de Mayo annelerinden Nora Cortiñas, 114 gündür Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridi protesto etmek amacıyla açlık grevi direnişinde olan Leyla Güven’i ziyaret etti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecridi protesto etmek, Öcalan’ın sağlık, güvenlik ve özgürlüğü talebiyle 7 Kasım 2018’den bu yana açlık grevi direnişinde olan DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’i Arjantin’den Plaza de Mayo annelerinden Nora Cortiñas ziyaret etti.

Nora Cortiñas, ziyareti ile Leyla Güven’in taleplerini sahiplenen tutsaklar başta olmak üzere, bütün açlık grevi direnişçilerine dayanışmasını da iletti.

Nora Cortiñas’a Diálogo 2000 kurumunun koordinatörü Beverly Keene de eşlik etti.

Cortinas, ziyaret esnasında Güven’e atfedilen bir şiir okudu. Her iki kadının sıkı sıkıya el ele tutuşması da duygusal bir atmosfer yaşattı.

Ziyaret esnasında Güven'e duygularını dile getiren Cortiñas, dayanışma amacıyla geldiğini vurguladı. Bundan sonra da başta Güven olmak üzere açlık grevindeki tüm tutuklularla dayanışma içinde olacaklarını ifade eden Cortiñas Leyla Güven’in eyleminin önemi ve anlamını Plaza de Mayo anneleriyle paylaşacağını ve bunun için çalışmalar yürüteceğini söyledi.

Cortiñas, “Ülkemizdeki savaşta ben de kendi oğlumu kaybettim ve hala cenazesi kayıptır. Sizin buradaki eylemleriniz gibi halen adalet ve arayış mücadelemiz sürüyor. Hiçbir zaman oğlumun fotoğrafını boynumdan çıkartmadım. O benim için semboldür. Bu nedenle sizin eyleminin önemi ve anlamı çok iyi anlıyorum” diye konuştu.

GÜVEN: SAVAŞA KARŞI BARIŞI SAVUNAN ANNELER HER ZAMAN DAYANIŞMA İÇİNDE OLMALI

Güven ise, Plaza de Mayo Anneleri’nin acılarını paylaştığını dile getirerek, savaşın olduğu coğrafyalarda acıların ortak olduğunu ve savaşa karşı barışı savunan anneler olarak her zaman dayanışma ve birlik içinde olacaklarını söyledi.

Cortiñas, TJA aktivistleri ile de bir dizi görüşme yaptıktan sonra açlık grevi direnişlerinin yürütüldüğü bazı cezaevlerin de ziyaret edecek.

Cortiñas ve beraberindekilerin ziyareti aynı zamanda Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kaldırılması talebi ile uluslararası alanda yürütülen kampanyanın da bir parçası.

Bu ise Cortiñas’ın ilk Kürdistan ziyareti değil. Cortiñas, Amed ve Ankara’da barış anneleri ile dayanışma, Cumartesi annelerinin eylemlerine katılmak amacı ile Kürdistan ve Türkiye’ye gitmişti.

Birleşmiş Milletler’in Ankara temsilciliğine ise kayıp kayıp annelerinin mektubunu teslim etmişti.

Cortiñas'ın önceki ziyaretinden kesitler: