‘PKK; kadın öncülüğünde zafere ve özgürlüğe yürümenin adıdır’

YJA Star: Biz kadınlar olarak kendimizi PKK’de bulduk, tanıdık ve yeniden var ettik. Siyasi, ideolojik ve askeri sahalarda yaratılan kadın örgütlülüğü bugün tüm kadınlar için bir mücadele sahası haline gelmiştir.

PKK’nin 42’inci kuruluş yıldönümüne ilişkin yazılı bir açıklama yapan YJA Star Merkez Karargah Komutanlığı, “PKK Önder Apo’nun, demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü paradigmasını esas alan zafer yürüyüşüyle zirveleşen özgür yaşam felsefesidir. Bir ulus hareketi olma özelliğini aşarak, evrensel bir harekete dönüşen PKK, aynı zamanda bir kadın partisi olma özelliğini de taşımaktadır” dedi.

YJA Star Merkez Karargah Komutanlığı açıklamasında şunları belirtti: “Bir insanlık, eşitlik, adalet, özgürlük ve hakikat partisi olan partimiz PKK’nin 42. kuruluş yıldönümünü başta özgürlük hareketimiz PKK’nin mimarı olan Önder Apo’ya, kahraman şehitlerimize, yurtsever halkımıza, tüm dünya insanlığı ve direnişin öncü gücü olan kadınlara kutluyoruz. Yine PKK’nin yaşam felsefesine, ideolojisine inanarak özgürlük mücadelesi yolunda şehit düşen başta Haki ve Sara yoldaşlar olmak üzere PKK’yi zafer çizgisinde var eden tüm devrim şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyor, onların PKK ile yarattığı tüm değerlere sonuna kadar sahip çıkma ve özgürlük mücadelesini yükselterek başarıya ulaştıracağımızın sözünü veriyoruz.

Partimiz PKK, 43 yıldır büyük bir iddia, kararlılık ve inançla kesintisiz bir biçimde özgürlük mücadelesi yürütmektedir. Bu mücadele yıllarına büyük başarılar sığdıran partimiz PKK, bugün halkımızı ve tüm dünya kadınlarını özgürlüğe daha fazla yakınlaştırmıştır.

Bir değişim, dönüşüm ve yeniden yaratma hareketi olan partimiz PKK, ideolojik ve felsefi yapısıyla bir insanlık hareketi olmayı da başarmıştır. Haksızlık, adaletsizlik, eşitsizlik, soykırımcı ve asimilasyoncu yaklaşımlar karşısında adaleti, eşitliği, hakkı ve hakikati savunmayı bilmiş, milyonların inandığı, güvendiği ve kendisini içinde bulduğu bir parti olmuştur. Kaynaktan ve öz değerlerden uzaklaştırılmaya karşı kaynağa ve öze dönüş hareketi olarak, ezilen ve sömürülen milyonlarca insanın akın ettiği bir hareket olmuştur. Dil, din, ırk, mezhep ve cinsiyet ayırımı gözetmeden insanlığın yaşadığı özgürlük sorunlarına cevap olmuştur ve olmaya da devam etmektedir. İşte bu yüzden partimiz PKK bir insanlık hareketi, bir kadın hareketidir.

Partimiz PKK’nin nasıl bir hareket olduğunun somutluk kazandığı gerçeklik, şüphesiz Kürt halk gerçekliğidir. Tarihin sayfalarından silinmeye çalışılan bir halk gerçekliğini görmek, görünür kılmak ve tüm yok saymalara karşı var olduğunu kanıtlamak büyük bir mücadele kadar, büyük bedeller de gerektirmiştir. Kürt halkı tarihin en eski halklarından olmasına rağmen egemen sistemin kendisine karşı yürüttüğü saldırı ve baskılar sonucunda varlığını yitirme noktasına getirilerek, kendi kendisini inkar etmesine kadar götürülmüştür. Soykırım, şiddet ve baskılarla sindirilmeye çalışılan bir halk gerçekliğine çıkışı ve duruşuyla büyük bir cesaret vererek, bilinç, irade ve örgütlülük kazandırmıştır. PKK ile direnmek ve direnerek başarmak, özgürlüğe doğru adım atmak Kürt halk gerçekliğiyle özdeşleşmiştir. ‘Artık Kürt diye bir şey yoktur’ denildiği bir süreçte partimiz PKK yeniden varoluş hareketi olarak Kürt halkının yeni yaşam umudu olmuştur. PKK hareketimiz bugün ise insanlığa sözde yaşam adı altında ölümü dayatan kapitalist sistem karşısında tek yaşam alternatifi sunan parti olma özelliğini taşımaktadır. Kapitalist sistemin insanlık ve halklar üzerindeki emellerine ulaşmasının önünde duran bir hareket olduğu için terörize edilmeye çalışmakta, imha yönelimleriyle karşı karşıya bulunmaktadır.

PKK KADIN PARTİSİDİR

Bu yönelimlere karşı sürekli direnen ve direniş kültüründen asla taviz vermeyen hareketimiz, bugün de aynı kararlılıkla daha da büyüyerek ilerlemektedir. PKK Önder Apo’nun, demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü paradigmasını esas alan zafer yürüyüşüyle zirveleşen özgür yaşam felsefesidir. Bir ulus hareketi olma özelliğini aşarak, evrensel bir harekete dönüşen PKK, aynı zamanda bir kadın partisi olma özelliğini de taşımaktadır. Yaşamın özünü oluşturan kadın da tıpkı Kürt halkının yaşadıklarını yaşamış ve yarattığı tüm değerler yok sayılarak görmezden gelinmiştir. Yeni yaşam olanağını PKK’de bulan kadınlar, PKK saflarına akın etmektedirler. Özgürlüğe tutkun bu kadınlar, bugün özgürlük hareketi içerisinde öncü rol oynamaktadırlar.

Biz kadınlar olarak kendimizi PKK’de bulduk, tanıdık ve yeniden var ettik. Siyasi, ideolojik ve askeri sahalarda yaratılan kadın örgütlülüğü bugün tüm kadınlar için bir mücadele sahası haline gelmiştir. YJA STAR olarak bizler de bu örgütlenmenin meşru savunma gücüyüz. PKK’nin kuruluşundan bu yana PKK’nin tüm örgütlenme sahaları içerisinde aktif ve öncü rol oynayan kadın, tüm savunma alanlarında da başarıyla rol oynayarak kendi ordulaşmasını yaratmıştır. Şüphesiz ki, bu mücadele Kürt kadınları YJA STAR (Özgür Kadın Birlikleri) öncülüğünde; YPJ, YJŞ ve HPJ ile halkların ve kadınların direniş öncülüğünü üstlenen güç olarak, tüm dünya kadınlarında da öz savunmaya, öz kimliklerine ve iradelerine ulaşma arayışlarını güçlendirmiştir. PKK ve Kürt halkı şahsında toplumsal değerlere karşı gelişen soykırımcı saldırılar, aslında tüm dünya halklarına karşı bir tehdit olarak, toplum kırımı amaçlamaktadır. Böylesi bir çağda Rêber Apo öncülüğünde, kapitalist sistem ve merkezi hegemonik güçlere karşı verilen insanlık mücadelesi, başta kadınlara ve dünya halklarına umut ışığı olmaktadır. Bugün Önder Apo öncülüğünde gelişen PKK’nin onurlu yaşam direnişi, tüm halkları ortak bir amaçta birleştirmeyi başarmıştır. Devrim mücadelesinin kazanımları, tüm insanlığın kazanımları olarak sahiplenilmektedir. Çünkü PKK, en zor koşullarda, halkların toplumsal değerlerine en vahşice saldırıların gerçekleştirildiği zamanlarda özgürlük savaşımını vermeye devam etmiş ve insanlık onurunu gerillanın savaş tarzıyla yüceltmeyi başarmıştır.

YJA STAR olarak bugün yakaladığımız düzeyi, Önder Apo’nun yarattığı PKK’ye ve onun değerli kahraman şehitlerine borçlu olduğumuzun bilincindeyiz. Bu bilinçle imha ve inkar yönelimlerine karşı büyük bir direniş tutumu içerisindeyiz. Bu direniş tutumumuzdan asla taviz vermeyeceğimiz gibi erkek egemenlikli gericilik tarafından her gün katledilen kadınlar için PKK içerisindeki kadın ordulaşmamızı daha da büyüterek tüm dünya kadınlarının savunma ordusu haline gelme iddiasındayız. Kadın katliamlarına karşı vereceğimiz en güçlü cevap kadın ordumuzu daha da büyütmek ve geliştirmek olacaktır. PKK içerisinde yeniden kimlik edinen Kürt kadın gerçekliğimiz, özgürlüğe ne kadar tutkulu olduğumuzu, özgürlük uğruna neler yapabileceğimizi ortaya koymuştur. Kadın militan gerçekliğimiz fedai bir duruş sergileyerek, öncülük misyonunu yerine getirmektedir.

Bu anlamda bizler için PKK’li olmak demek Önderlik ve kahraman şehitlerimizin çizgisinde yürümek demektir. PKK’li olmak bir ruh, bilinç, inanç, özgür ve demokratik yaşam uğruna savaşmak, insanlık için en doğru, iyi ve güzel olanı yaratmaktır. PKK’li olmak kadın özgürlük çizgisi temelinde geleceği inşa etmek, özgür kadın mücadelesinin yaşamın özgürlük düzeyini yaratacağına inanmak ve bunun için mücadele etmek demektir. PKK’li olmak erkek egemenlikli, baskıcı, iktidarcı, hiyerarşik, eşitlik ve özgürlüğe karşıt tüm anlayışlarla mücadele etmek demektir. Bu nedenle “Kürdistan’da partileşme olmadan yaprak bile kımıldamaz” diyen Önderliğimizin izinde partileşme anlayışı ve mücadelesine sürekli bağlı kalarak mücadelemizi sürdüreceğimizi belirtmek istiyoruz.

Özgürlük mücadelemizin yaratılan değerler üzerinde büyük zafere doğru yürüdüğü bu tarihi süreçlerde YJA STAR güçleri olarak bizler de Beritanların ve Zilanların fedai geleneğiyle öncülük misyonumuzu yerine getirme iddiasında ve tüm zamanların yarattığı azim, bilinç ve intikam duygularıyla daha büyük bir kararlıktayız. Zinlerin, Agitlerin, Yılmazların, Leylaların, Esmerlerin, Savuşkaların, Semaların, Nuhallerin ve Ronahilerin direniş tutumu bunun en açık göstergesidir. Partimizin 43. kuruluş yıldönümü vesilesiyle, bir kez daha şunu belirtmek istiyoruz; Önderliğimizin ve halkımızın özgürlüğü sağlanmadan direniş mücadelemizden asla taviz vermeyeceğimiz bilinmelidir. Başta Kürt halkı olmak üzere ezilen tüm halkların özgürlük mücadelesini kendi mücadelemiz bileceğiz ve özgürlük mücadelemizi her gün daha büyük anlamlarla yükselteceğiz. Yine dünyada ve bölgede erkek egemenlikli gericilik tarafından katledilen kadınların intikam hareketi, yaşam kaynağı ve umudu olmaya devam edeceğiz. PKK’yle ordulaşan kadın hareketimiz; 21. yüzyılı, kadın yüzyılı yapma mücadelesini zafere götürecek ve başta Kürdistan halkı olmak üzere tüm bölge halklarının intikamını alacaktır. Rêber Apo’ya ve özgür bir geleceğe olan bağlılığımız halkların mücadelesine ışık tutacak, yüzyılın direnişini büyüterek onur mücadelesini kadınlar öncülüğünde mutlaka zafere ulaştıracaktır.”