Newaya Jin’ın 165. sayısı çıktı: 'Çeper büyüyor'

Avrupa’da aylık periyotlarla çıkan kadın gazetesi Newaya Jin’ın 165. sayısı “Çeper Büyüyor” manşetiyle çıktı.

Birçok makale ve dosya ile okurların karşısına çıkan gazete, yeni sayıda özellikle 2018’in kadınlar açısından bıraktığı izlerin analizini yapıyor.

165’inci sayıda bir değerlendirmesine yer verilen PAJK Koordinasyon Üyesi Ronahi Serhat, 2018’de kadınların faşizme karşı birleştiğini ifade ediyor. Serhat, 2019’da kadınların politik gücünün daha etkili harekete geçeceği öngörüsünde bulunuyor.

ŞİDDETİ ORTADAN KALDIRMAK İÇİN MÜCADELE

Avrupa Kürt Kadın Hareketi tarafından 19 Kasım’da başlatılan “Kadına dönük şiddet politiktir -O sen de olabilirdin” kampanyasını değerlendiren TJK-E Üyesi Zeynep Dersim, toplumsal sorunların çözümünde kadın özgürlüğünün kilit nokta olduğunun altını çizdi.

Aynı konu başlığını değerlendiren Rojda Yıldırım ise, kadın katillerinin dayandığı gerici odakların varlığını hatırlatarak, cinayete giden taşların birlikte döşendiğini vurguladı.

KADINLAR BELİRLEYECEK

Genel olarak Suriye ile Kuzey ve Doğu Suriye Federasyonu cephesindeki mevcut durum ve yıl içerisinde yaşananlar, dünya siyasetinin temel gündemlerinden biri olarak gazetede yer alıyor. Efrîn, İdlib ve sahanın genel durumuna ilişkin durum tespiti yapan Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Eşbaşkanı Foza Yûsif önemli tespitlerde bulundu.

Suriye’deki 8 yıllık savaşın sonuçlarını ve ülkenin kuzeydoğusunda örülen demokratik sistem inşasını sahadan değerlendiren gazeteci Rojbin Ekin, ülkenin özgür geleceğinin kadınlar öncülüğünde gelişeceğini belirtiyor.

YEREL SEÇİMLERE DOĞRU

31 Mart’ta gerçekleştirilecek olan yerel yönetim seçimlerine dair yazan HDP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Yurdusev Özsökmenler, 2014 seçimlerinde 102 belediye kazanan BDP’ye dönük kayyım terörünü ve 31 Mart seçiklerine dönük hazırlıklarını yorumladı.

2018’DE MOR İZLER...

Yıl içerisinde dünya ölçeğinde gelişen kadın direnişlerinin genel bir resmini çizen gazeteci Türkan Yıldız, kadınların yükselen mücadelesinden kimi örnekler verdi.

Gazetenin yazarlarından Nazan Üstündağ ise 17-18 Kasım’da Lübnan’da katıldığı ‘Demokratik Modernite’ konferansını yorumladı.

KADININ YÜZYILI

Ekin Ege’nin, Meksika Yerli Halklar Hareketi Üyesi Sylvia Marcos ile 20. Yüzyılın ilk halk devrimi olarak tarihe geçen Zapata Devrimi’nin dünü ve bugününe dair yaptığı söyleşi de Aralık sayısında yer aldı.

Dünya Kadın Mücadelesi’nin artarak büyüdüğünü ifade eden Marcos, 21. Yüzyılın kadın yüzyılı olduğunu vurguladı.

Filipin kadın mücadelesine dair benzer bir röportaj ise, GABRİELA Hareketi Üyesi Mary Joan A. Guan ile yapıldı.

Güney Kürdistan’ın siyasal ve toplumsal gerçekliğine dair sosyolojik bir analiz yapan Necîbe Qeredaxi, yaşanan sistem dejenerasyonuna binaen demokratik devrim ihtiyacına dikkat çekiyor.

‘KADIN YOK SAVAŞIN YÜZÜNDE’

Aralık sayısında; gazetenin köşe yazarlarından Çarçel Engizek’in “Ekonomi meclisleriyle gelişen toplumsal dayanışma”, Evîn Zîlan’ın “Zext, çewisandin û girtin” ve Zerya Gül’ün “2018 Avesta Xabûr Yılı” makaleleri de yer aldı.

Svetlana Aleksiyeviç’in 2. Dünya Savaşı esnasında Nazi işgalini karşı göğüs geren SSCB’nin kadın direnişçilerini anlatan ‘Kadın yok savaşın yüzünde’ kitabının izdüşümlerini ise Aza Rojiyan yazdı.

30 Eylül 2018’de Mêrdîn’in Bagok Bölgesinde Türk askerleri ile girdiği bir çatışmada şehit düşen Medya Mawa (Emine Kaya)’ya dair anı yazısını ise Rewşen Mardin yazdı.