Nergis Muhammedi: İran’da kadınlara karşı büyük bir savaş var

Tahran'da 2021 yılından bu yana tutuklu bulunan Nobel Barış Ödülü sahibi İranlı Nergis Muhammedi, "kadınlara karşı yürütülen geniş çaplı savaşa" karşı ayaklanmaya çağırdı.

Tutsak Nergis Muhammedi, destekçileri tarafından yayınlanan sesli mesajında "İranlı kadınlar ve erkekler, ister sanatçı, ister entelektüel, ister işçi, ister öğretmen ya da öğrenci olun, ülke içinde ya da dışında, sizi kadınlara karşı yürütülen bu savaşa karşı ayaklanmaya çağırıyorum" dedi.

Kadın hakları aktivisti, İranlı yetkililerin "İran'ın her sokağında tüm kadınlara karşı geniş çaplı bir savaş" başlattığı tepkisine bulundu. 

Nergis Muhammedi, yetkililer tarafından tutuklanan, dövülen, istismar edilen ya da cinsel saldırıya uğrayan İranlı kadınları hikayelerini Instagram sayfasında paylaşmaya çağırdı. 

Nobel Barış Ödüllü Nergis Muhammedi, "Deneyimlerinizi paylaşmanın gücünü hafife almayın. Bunu yapmak hükümetin kadın düşmanlığını ortaya çıkarır ve onu alaşağı eder" dedi. 

Aktivistlere göre son zamanlarda İran'da kadınlar ahlak polisi tarafından tutuklanıp karakollara götürülüyor. Sosyal ağlarda "Kadınlara karşı savaş" hashtag'i de başlatıldı. 

Nergis Muhammedi’nin bu mesajı Evin cezaevinden kaydetttiği belirtildi. Beş ay boyunca kişisel telefon kartına erişimi engellenen Nergis Muhammedi, insan hakları grupları tarafından siyasi mahkum olarak kabul edilen başka bir tutsağın kartını kullanmış. 

Nisan ayı ortasında İran polisi, kadınların sokakta peçe takma zorunluluğuna ilişkin kontrollerini arttırdığını duyurmuştu. 1979'daki İslam Devrimi'nden bu yana kadınlar kamuya açık yerlerde saçlarını gizlemek zorundalar. Ancak özellikle Eylül 2022'de ülkenin katı kıyafet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklanan genç Kürt kadını Jina Emini’nin katledilmesi ardından benzeri görülmemiş bir isyan başlamıştı.