Meksika’da kadınlar ulusal greve gidiyor

Meksika, 9 Mart günü kadına yönelik şiddete karşı büyük bir greve hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı ve Kongre üyeleri de ulusal kadın grevine destek mahiyetinde açılamalar geldi.

Doğudaki Veracruz eyaletinde ortaya çıkan Brujas del Mar isimli feminist kolektif tarafından sosyal ağlar üzerinde grev girişimi başlatıldı. 9 Mart için grev çağrısı "El nueve ninguna se mueve" (Dokuz kişi hareket etmiyor) sloganı ile yapıldı.

Cumhurbaşkanı Andres Manuel Lopez Obrador, günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada “Kadınlar eylem yapsın, bu onların hakkıdır, özgürdürler. Hükümetimiz anlaşmazlık hakkını güvenceye alıyor” dedi. Cumhurbaşkanı, grev tercihi yapan kadınların baskıya maruz kalmayacaklarını savundu.

Resmi verilere göre Meksika’da 2019 yılında 1.006 feminisid (sadece kadın olduğu için işlenen cinayet) gerçekleşti. 2015 yılı ile kıyaslandığında yüzde 136’lık bir artış görülüyor. Ancak resmi veriler gerçeği yansıtmıyor. Kadın örgütlerine göre gerçek bilanço çok daha yüksek.

Kısa bir süre önce 25 yaşındaki bir genç kadın, erkek arkadaşı tarafından vahşi bir şekilde katledildi. 7 yaşındaki bir kız çocuğu da bir çok kişi tarafından işkence ile katledildi. Bu son iki ölüm yen bir protesto dalgasına neden oldu.

Başkent Meksiko Belediyesi Başkanı Claudia Sheinbaum, belediyeye bağlı kurumlara talimat vererek, grev yapan kadınlara yaptırım uygulanmamasını istedi.

Benzer direktifler, adli organlar, senatörler ve milletvekillerinden de geldi. Kamu ve özel üniversiteler de, grevciler ister görevli ister öğrenci olsun, cezai uygulamalara konu olmayacaklarını bildirdi.

Medya devi Televisa, Cuma günü yaptığı yazılı açıklamada kadın çalışanlarının greve katılma özgürlüğüne sahip olduğunu belirterek, mesleki açıdan kadınlara karşı herhangi bir sonucunun olmayacağını duyurdu.

Cumhurbaşkanı’nın eşi Beatriz Gutierrez, ilk açıklamasında grevi destekledi, hatta sosyal ağlarda grev çağrısı yaptı ancak bir kaç saat sonra geri adım atarak, “9, hareket ediyorum” sloganlı anti-greve destek verdi.