MAKALE-Delal Amed anısına…

Delal yoldaşımız; eşitlik, özgürlük, yurtseverlik yoldaşlık ruhu içinde, ciddi olduğu kadar çocuksu ve saf gülüşleri ile doğallığın, sadeliğin, yapıcı ve pozitif bir duruşun temsilini her zaman yapmıştır.

Delal Amed arkadaşımız Kürdistan’da her zaman en sert mücadelelere tanık olan, Önderliğimizin eğitimini görmüş, her zaman gerillada en zor alanlarda en üst düzeylerde komutanlık yapmış, en son da en büyük mücadele sahası olan Botan’da büyük bir direniş, kararlılık duruşu içinde savaşa öncülük edip şehitler kervanına katıldı. Amed’in güzel yüzlü, yiğit, akıllı kızı sen her zaman bizimlesin ve bizimle olacaksın.

Delal Amed arkadaş güzel mütevaziliği, sadeliği, zeki bakışları altındaki özgürlük tutkusu ile her zaman kadın özgürlük tarihimizde, Kürdistan tarihinde bir komutan, bir kadın lider olarak yerini alacaktır.

Delal Amed arkadaşımızın yaşamından çok şey öğrenmeliyiz. Çünkü o büyük emek ve devrim değeriyle kendisini yaratmayı, zorluklar içinde bilenmeyi, kendisini bu temel de geliştirmeyi başaran bir yoldaşımızdır. Delal Amed’in şahsında bir doğru bir kez daha görkemli bir şekilde ispatlandı. “Eğer bir kadın doğru bir temel de özgürlük fikirleri, ideolojisi ile tanışırsa ve bunu kendi kişiliğinin öz suyu yaparsa yüceleşir ve güzelleşir.” Burada Delal arkadaş amansız yaşam ve savaş pratikleri içinse savaş gömleğinin amansız yakıcılığında büyük özgürlük düzeyini nasıl da büyük bir maharetle yakalamıştır. Ve bir kadın nasıl bu denli güçlenebilir, özgürleşebilir? Bunun nasıl gerçekleşebileceğinin yol ve yöntemlerini bize, tüm dünyaya çarpıcı bir şekilde göstermiştir. Delal Amed arkadaş; kendi 27 yıllık özgürlük mücadelesi deneyimi, tarihi bunun yaman örnekleri ile doludur. Bir kadının; Önder Apo’nun özgürlük düşüncelerini takip edip, özgürlük tutkusunda iddialı ve kararlı olup, yürürse nasıl kendisini yeniden yaratabileceğinin en somut örneğidir Delal arkadaş! Her dönem kendisini yenilemeyi başarmış, yürüyüşünü bu temel de sürekli kılmış bir yoldaşımızdır.

Kadın özgürlük tarihimizi oluşturan, çok değerli özgürlük ve direniş değerlerine, özelliklere sahip olan bu can yoldaşımızı, komutanımızı bir kez daha saygı ile anıyoruz. Biz kadınlar çok yakıcı bir şekilde yaşayarak öğrendik ki; Bir kadının yaşamın en küçük ve en can alıcı noktalarına kadar tecrübe, birikim kazanması oldukça zor olmaktadır. Çünkü kadının kendi ayakları üzerinde durması, irade kazanmasının önünde erkek egemen sistemin yaratığı çok ciddi engeller, barajlar, duvarlar, labirentler söz konusudur. Özelde de, bir kadının, erkeğin kendi alanı olarak gördüğü askeri alanda tecrübe kazanması, komutanlaşması büyük bir azim ve akıl, inanç, duygu yoğunluğu gerektirmektedir. Delal yoldaş çok uzun yıllardan beri yılmadan, kararlı bir yürüyüş ve duruşu ile bunu kazanmış bir arkadaşımızdı. Bir kadının en fazla zorlanmalar yaşadığı yöneticilik, komutanlık sahasında, tüm gerilla ve parti yapısı içinde tartışılmaz bir söz söyleme gücünü, etkisini büyük bir emekle yaratmayı başaran bir kadın arkadaşımızdı. Kürt kadınlarının, Amed kadınlarının tarihsel direniş ruhu, emeği Delal’imizin kişiliğinde nakış nakış işlenmişti.

Bu açıdan hepimizin, başta Kürt kadınları olmak üzere tüm dünya kadınlarının yeniden yeniden Delal Amed’in yaşam çizgisine, pratiklerine bakması, öğrenmesi ve arkadaşın anısına güçlü sahiplenmesi gereklidir.

Delal yoldaşımız; eşitlik, özgürlük, yurtseverlik yoldaşlık ruhu içinde, ciddi olduğu kadar çocuksu ve saf gülüşleri ile doğallığın, sadeliğin, yapıcı ve pozitif bir duruşun temsilini her zaman yapmıştır.

Delal Amed’in şehadeti ile hepimize tüm kadınlara, özgürlük savaşçılarına, gerillaya, halkımıza büyük görevler düşüyor. Çünkü Delal yoldaşımızın mücadelesi, duruşu bizim için bir ölçüdür. Bu nedenle mücadele, direniş, örgütlülük, eylemlilik, özgürlük çıtasını daha da yükseltmemiz gerekecektir. Kürtler, kadınlar özgülüğü çoktan hak etmişlerdir. Bunu şehit düşen tüm arkadaşların özgürlük ruhunda, fedai pratiklerinde görmekteyiz.

Azê yoldaş da YJA STAR’da yıllarca yüzlerce gerillanın ideolojik eğitimleri ile görevli oldu. İdeolojik, felsefi yaşam bakışı güçlü, enerjik canlı ve kalıplara sığmayan yaklaşımı ile bir özgürlük kaynağı ve ruhu, kadın komutanlaşmasının eşsiz temsilcisi idi.

Delal arkadaşa, Azê arkadaşa ve Bestlerde şehit düşen arkadaşlarımıza verilecek en büyük söz ve yaklaşım; anılarına doğru sahiplenme, katılma ve devrimi mutlaka başarma olmalıdır.

Delal yoldaşın şahadeti ile halkımız, yeniden bir yaratılışla özgürlük yürüyüşünü hızlandıracaktır. Amed halkımız Delal Amed’in özgürlük ve direniş ruhu ile yeniden yıkanacak ve mücadelesini güçlü sahiplenip, yükseltecektir.