Kuzey ve Doğu Suriye'de kadınlar alanlarda

Kuzey ve Doğu Suriye’de kadınlar 25 Kasım için alanlara çıktı. Kadınlar, Türk devletinin faşizmini de protesto etti.

Kuzey ve Doğu Suriye’de kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında birçok kentte yürüyüş düzenledi.

DİRBÊSİYÊ

Dirbêsiyê ve köylerinde yüzlerce kadın, “Şiddet işgaldir! Hevrînler'in direnişiyle işgal ve faşizmi yenelim” şiarıyla yürüyüş düzenledi.

Gençlik Merkezi binası önünde başlayan yürüyüş, Gardinya Kavşağı'na kadar sürdü. Burada konuşan Suriye Kadın Meclisi Sözcüsü Lina Berekat, “Kadın mücadelesini yürüten bütün dünya kadınlarına selam olsun" dedi.

Kongre Star Hesekê Kantonu Yönetimi adına konuşan Zeynep Murad ise işgalci Türk devleti ve çetelerinin bilinçli bir şekilde kadını hedef aldığını kaydetti.

HESEKÊ

Kongreya Star tarafından Hesekê kantonunda, 25 Kasım kapsamında yürüyüş düzenlendi. Sinalko Kavşağı'nda toplanan yüzlerce kadın itfaiye kavşağına doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüşte Onur Direnişi ve kadınların mücadelesi selamlandı.

Mitingde konuşan Kongreya Star Koordinasyon Üyesi Hêva Erebo, “Bütün gücümüzle kadın bilincinin oluşması için çalışıyoruz” dedi.

Türk devletinin saldırılarına dikkat çeken Hêva Erebo, uluslararası toplumun saldırılar karşısındaki sessizliğini eleştirdi.

EYN ÎSA

Eyn İsa ilçesinde bir araya gelen Girê Spî Kantonu’nda yaşayan kadınlar, 25 Kasım yürüyüşü düzenledi.

Eyn İsa’nın merkezindeki El Beca kavşağında başlayan yürüyüş, ilçenin caddelerinde devam etti. Yürüyüş M4 Ulusal Karayolu üzerinde mitinge dönüştü.

Mitingde konuşan Girê Spî Şehit Aileleri Meclisi Üyesi Feride Şerif ve Eyn İsa Kongre Star Yönetimi Üyesi Reşa Selamê, işgalci Türk devleti ve çetelerinin saldırılarını ve Şehit Hevrin Xelef ile Şehit Amara’nın katledilmesini kınadı.

KOBANÊ

“Şiddet işgaldir! Hevrînler'in direnişiyle işgal ve faşizmi yenelim” sloganıyla Kobanê’de yüzlerce kişi, Jina Azad Meydanı’nda bir araya gelerek yürüyüş düzenledi.

Sık sık Türk devleti ve çeteleri ile işgalcilerin kadınlara yönelik saldırılarına karşı sloganların atıldığı yürüyüş, Şehit Agit Meydanı’nda mitinge dönüştü.

Mitingde konuşma yapan Kobanê Kantonu Kongreya Star Yönetimi Üyesi Nesra Xelîl, işgalci Türk devleti ve çetelerinin saldırılarında kadın ve çocuklara yönelik katliamlarına karşı uluslararası toplumu göreve davet etti.

ŞEDADÊ

Hesekê Kantonu’nun Şedade ilçesinde de çok sayıda kadın 25 Kasım için düzenlenen yürüyüşe katıldı.

İlçe Meclisi binası önünde başlayan yürüyüşte kadınlar, “Savaşı Durdurun, Kadına Yönelik Şiddete Hayır!” yazılı pankartlar taşıdı.

Kitle ilçe merkezine ulaştığında Kongreya Star Üyesi Rîhan Loqo konuşma yaptı. Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınların şiddete karşı mücadele başta olmak üzere birçok alanda büyük adımlar attığını belirten Rîhan, bölgedeki kadınların yaşamın tüm alanlarında öncü olduğunu söyledi.

Rîhan, devamla Suriye krizinin başından bu yana Arap kadınların geri gelenekselliğe karşı örgütlendiğini ve toplumda aktif bir role sahip olduğunu söyledi.

MİNBİC

Minbic’de El Mizan Kavşağı'nda bir araya gelen kadınlar, El Wadi Sokağı'na doğru yürüyüşe geçti.

Suriye Kadın Meclisi Sözcüsü İbtisam Abduqadir yürüyüşte yaptığı konuşmada, “Bütün kadınları, her türlü şiddete karşı ses çıkarmaya çağırıyoruz” dedi.

Daha sonra konuşan Minbic Yürütme Meclisi Eşbaşkan Yardımcısı Şehriban Çawiş, kadınların eski çağlardan bu yana emeğiyle, kahramanlığıyla ve fedakârlığıyla tanındığını söyledi.

Suriye Kadın Meclisi Minbic Meclis Üyesi Rola Osman ise “Kadına yönelik şiddetin sona ermesi için hem kadınların hem de erkeklerin çalışma yürütmesi gerekir” diye konuştu.

Suriye Gelecek Partisi Minbic Eşbaşkanı Ezab Ebod ise, toplumu oluşturan kadınların günümüzde de her türlü şiddete maruz kaldığını vurguladı.

HALEP

Halep’in Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê mahallelerinden yüzlerce kadın ve genç, 25 Kasım için düzenlenen yürüyüşe katıldı. 8 Mart Konferans Salonu önünde bir araya gelen kadınlar, “Türk İşgalciliğine Başkaldır!” pankartını taşıdı.

Şêxmeqsûd’un doğu bölümünde devam yürüyüş Cebanat Meydanı’na kadar devam etti. Burada Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê Genel Meclisi adına Raperîn Dêrik, Suriye Gelecek Partisi Üyesi Sebîha Efaşê ve Êzidî Evi adına Ranya Cafer birer konuşma yaptı.

DÊRIK

Dêrik’te de Azadî Meydanı’nda toplanan binlerce kadın, Onur Direnişi ve Rojava Devrimi şehitlerinin posterleri ve Kürt sembolleriyle 25 Kasım için düzenlenen yürüyüşe katıldı.

Devrimci Kadın Meydanı’nda mitinge dönüşen yürüyüşte konuşma yapan Kongreya Star Sözcüsü Evîn Swêd, "Faşist Türkiye’nin kadınlara yönelik şiddeti, mücadelemizi yükseltmekteki ısrarımızı güçlendiriyor” dedi.

Suriye Gelecek Partisi Kadın Bürosu ve Süryani Kadın Birliği ve Keldani kadınları adına da konuşmalar yapıldı.

GIRKÊ LEGÊ

Girkê Legê’de 25 Kasım için Şehit Xebat Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar, yürüyüş düzenledi.

İşgalci Türk devleti ve çetelerini kınayan sloganlar atan kadınlar, Türk devletinin Serêkaniyê’de katlettiği Aqide Ana'nın evine doğru yürüdü.

Yapılan bir dakikalık saygı duruşu ardından TEV-DEM Eşbaşkanı Zelal Ceger ve Kongre Star Genel Koordinasyonu Üyesi Perwin Yûsiv konuştu.

TIL HEMÎS

Qamişlo’nun Til Hemis ilçesinde de kadınlar 25 Kasım kapsamında alanlardaydı.

Til Hemis İlçe Meclisi binası önünde bir araya gelen kadınlar, yürüyüşe geçti.

Şehitler Meydanı’nda kısa bir konuşma yapan Suriye Gelecek Partisi Genel Meclis Üyesi Semira El-Eziz, “Kuzey ve Doğu Suriye’de tarih, Suriye Gelecek Partisi Genel Sekreteri Hevrin Xelef’in şehadetiyle tekerrür etti. Şehit Hevrin Xelef, Erdoğan’ın destek verdiği Ehrar El Şerqiye çeteleri tarafından katledildi. Çeteler kadın özgürlüğü için mücadele eden Aqide Ana ve Şehit Amara’nın cenazelerine işkence etti” dedi.

TIL BERAK

Til Berak’ın güneyinde bir araya gelen kadınlar, ilçe merkezine doğru yürüyüşe geçti.

İlçe merkezindeki Şehitler Kavşağı'na kadar devam eden yürüyüşün ardından ilçe meclisi adına Neda Behlewi, Qamişlo Kanton Yönetimi adına Sebah Osman, Kongreya Star adına Henan Silêman konuştu.

Türk devleti ve DAİŞ çetelerine karşı ön mevzilerde savaşan kadınların yolundan gideceklerini belirten kadınlar, dünya kadınlarına çağrıda bulunarak, Erdoğan’ın işlediği savaş suçlarından ceza alması için seslerini yükseltmelerini istedi.

QAMIŞLO

Qamişlo’da da binlerce kadın alanlara çıktı. Sakine Cansız, Leyla Şaylemez, Fidan Doğan ve Hevrîn Xelef gibi şehit kadınların resimleri ile “İşgalcilik şiddettir, Hevrîn’in direnişiyle işgalciliği ve faşizmi yen”, “Kadını öldürme”, “Kadın yaşamdır, yaşamı öldürme”, “Kadın, yaşam, özgürlük”, “Kadına yönelik şiddeti durdurun” yazılı pankartlar taşındı. Osman Sebrî Kavşağı’ndan yürüyüşe geçen kadınlar sloganlarla yürüdü.

Kentin ana caddeleri boyunca devam eden yürüyüşün ardından konuşma yapan Özerk Yönetim Kadın Meclisi üyesi Suhêla Hamid, kadınların Rojava devriminde büyük bedeller ödediğini söyledi. Kadınların öncü rolünü oynadığını belirten Suhêla, “İşgalci Türk devleti bölgeye yönelik saldırarak kadının iradesini kırmaya çalıştı. Hevrîn Xelef’in katledilmesi bunun en büyük kanıtı” diye konuştu.

AMÛDÊ

Amûdê’de de yüzlerce kadın, Kongreya Star üyeleri, Demokratik Suriye Meclisi Kadın Bürosu Üyeleri, Süryani Kadınlar Birliği ve siyasi parti temsilcileri 25 Kasım vesilesiyle alanlara çıktı. “Sozkîn ve Medya onurumuzdur”, “İşgalcilik şiddettir”, “QSD irademizdir”, “Çocuklarımızı öldürmeyin”, “Türk işgalciliğine hayır”, “Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî bizimdir”, “Hevrîn kadın birliğinin sembolüdür”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Göçmenliğe hayır” yazılı pankartlar ile şehit resimlerini taşıyan kadınlar, Şehîd Cîhad Meydanı’ndan yürüyüşe geçti. Sloganlar eşliğinde yürüyen kadınların yürüyüşü Özgür Kadın Meydanı’nda mitinge dönüştü.

Eylemde konuşan Kongreya Star üyesi Gulîstan Elî ve Süryani Kadınlar Birliği Sözcüsü Sebah Şabo, öldürülen Hevrîn Xelef ve diğer kadın şehitlerin zaferin başlangıcı olduğunu söyledi.

TIRBESPIYÊ

Tirbespiyê ilçesinde ise Kongreya Star binası önünde toplanan kadınlar, “Kadın, yaşam, özgürlük”, “Yaşasın YPJ direnişi”, “Yaşasın Rojava direnişi” sloganları eşliğinde yürüyüşe geçti.

“Hevrin kadın birliğinin sembolüdür”, “Şiddet işgaldir! Hevrînlerin direnişiyle işgal ve faşizmi yenelim”, “Zafer günü geldiği vakit arkana baktığında teslim olmadığın için kendinle gurur duyacaksın” yazılı pankartlar ile YPJ bayrakları, Şehit Hevrin Xelef, Aqide Ana’nın posterleri taşındı. Yürüyüş ilçenin batısına kadar sloganlar eşliğinde devam etti.

Yürüyüşün ardından konuşan Suriye Demokratik Meclisi (MSD) Eşbaşkanı Emine Umer, “Kadına yönelik şiddetin durması için verilen direnişi kutluyorum. Geçmişten bu yana erkek egemen zihniyet kadına yönelik şiddetini devam ettiriyor. Tarih boyunca kadınlar kolayca öldürülüyor ve kurban ediliyor. Kadın bedeniyle alay ediliyor, kadınlar cinsel istismara maruz kalıyor” diye konuştu.

Emine Umer, 19 Temmuz 2012 devriminden sonra kadın direnişinin yeni bir boyut kazandığını vurgulayarak, “Kadınlar özgürlük, eşitlik, demokrasi için mücadele ediyor. Fedakar bir şekilde bütün süreçlerde örgütlenerek gerici zihniyetin üstesinden gelmişlerdir. Kadınlar bütün terörist ve faşist çetelere karşı savaştı. Saldırılardan bu yana Kuzey ve Doğu Suriye’de baş gösteren olaylar, kadına karşı bilinçli bir şiddet yöntemidir. Saldırılar sonucunda 300 bin kişi evlerinden, anılarından göç etmek zorunda kaldı. Kamplarda yaşayan göçmen kadınlar büyük acılar çekiyor” şeklinde konuştu.

TABQA

Tabqa’da yüzlerce kadın 25 Kasım etkinlikleri kapsamında kentin batısında kalan Elem kavşağında bir araya geldi. Onur Direnişi şehitlerinin fotoğrafları ile kadına yönelik şiddeti ve işgali kınayan pankartlar taşıyan kadınlar, Kadın Yönetimi binası önüne doğru yürüyüşe geçti.

Kadın Yönetimi binası önünde açıklama yapan Kadın Yönetimi Üyesi Semer El-Şihabi, “25 Kasım içerisinde mücadele ve direnişin anlamını barındırıyor. 25 Kasım Mirabel kardeşlerin diktatörlüğe karşı verdiği mücadelenin sembolüdür. Bu yıl ki 25 Kasım etkinliklerini Şehit Hevrin Xelef’e adıyoruz. Yoldaşlarımız halklarının hakları için işgale karşı korkusuzca direndi” dedi.

REQA

Reqa’da ise Eski Reqa köprüsü önünde bir araya gelen yüzlerce kadın, yeni köprüye doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşte sık sık kadına yönelik şiddet ve işgale karşı sloganlar atıldı.

Reqalı kadınlar adına açıklama yapan Suriye Kadın Meclisi Üyesi Suhêl Mihemed, işgal edilen bölgelerdeki kadınlara yönelik şiddete dikkat çekerek, Türk devleti ve çetelerinin bütün dünyanın gözü önünde kadınları hedef aldığını kaydetti. Suhêl Mihemed, bütün kadınları kadına yönelik şiddete karşı durmaya çağırdı.

DÊRAZOR

Derazor’un Kisra beldesinde de yüzlerce kadının katılımıyla yürüyüş gerçekleştirildi. Kent girişinde başlayan yürüyüşte sürekli kadına yönelik şiddete karşı sloganlar atıldı. Belde merkezinde sona eren yürüyüşün ardından konuşan Derazor Kadın Yönetimi’nden Hiyam El-Ehmed, Türk devleti tarafından işgal edilen alanlarda kadınların her türlü şiddete maruz kaldığını söyledi.

Eylem sloganlar eşliğinde sona erdi.

HECÎN

Derazor’un Hecîn beldesinde de Kadın Yönetimi öncülüğünde 25 Kasım’a ilişkin toplantı gerçekleştirildi. Baxoz, Şefa ve Ebû Hesen’den de yüzlerce kadının dahil olduğu toplantı, şehitler anısına saygı duruşu ile başladı.

Toplantıda konuşan Hecîn Kadın Evi yöneticisi Omeya El-Hiwêdî, 25 Kasım’ın tarihine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Toplantı kadınların değerlendirmeleriyle sona erdi.