Kuzey ve Doğu Suriye'de 8 Mart eylemleri

Minbic, Kobanê, Qamişlo'da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle etkinlikler düzenlendi. Kongreya Star da “Leylalar'ın öncülüğünde mücadeleyi yükseltelim, Rêber Apo’yla özgür yaşayalım” şiarıyla eylem planlarını açıkladı.

Minbic Kadın Meclisi, “Kadın direnişiyle yaşam canlanıyor ve terör sona eriyor” sloganıyla Eseliyê köyünde 8 Mart kutlaması için etkinlik düzenledi.

Kadın Meclisi yöneticilerinden Hala El Hesen, etkinlikteki konuşmasında tüm dünyada kadınların baskı ve şiddete uğradığını belirterek, kadın direnişini ve 8 Mart tarihini anlattı.

Mehebe Grubu şarkılarıyla, Selam Grubu da Türkmen halk oyunlarıyla sahne aldı.

KOBANÊ

Geleneksel kıyafetler giyinen kadınlar, Kobanê kent merkezi ve Qinê ilçesinde 8 Mart bildirileri dağıttı.

Bildirilerde, 8 Mart eylem programı kapsamında seminerler ve sinevizyon gösterimleri yapılacağı ve 7 Mart’ta da Girê Spî’de tüm Fırat bölgesinden katılımların olacağı bir miting olacağı bilgisi yer aldı. Ayrıca 8 Mart’ta da Kobanê’de Jina Azad Meydanı’nda merkezi bir eylem düzenleneceği belirtildi.

QAMİŞLO

Qamişlo Halk Belediyesi 8 Mart eylemleri kapsamında 255 fidan dikti.

Qamişlo Batı Halk Belediyesi Eşbaşkanı Zozan İbrahim, tüm kentte kamu alanlarına fidan dikeceklerini söyledi.

Kongreya Star Tirbespiyê binasında bir araya gelen kadınlar, ilçedeki kurumları ziyaret ederek kadınların 8 Mart’ını kutladı.

Kongreya Star yöneticilerinden Asya Cuma, 8 Mart eylemlerine başladıklarını ve Özerk Yönetim kurumlarında çalışan kadınları ziyaret ettiklerini söyledi.

Asya, Kuzey ve Doğu Suriye’de ve tüm dünyada kadınların kimliklerini ve varlıklarını yok etme çabalarına karşı direnerek kazandıklarını da belirtti.

Kongreya Star Girkê Legê’ye bağlı Rimêlan kasabasında bulunan Aram Tigran Kültür Sanat Merkezi’nde yüzlerce kişinin katıldığı bir seminer düzenledi.

Kongreya Star Koordinasyon Üyesi Dîlan Efrîn, kadınların Kuzey ve Doğu Suriye’de çetelerin yenilgisi ve devrimdeki öncü rolüne dikkat çekti. Efrîn, “Kadının rolünü zayıflatmaya çalışan çetelerin yenilgisinde kadınların zaferlerini gördük” dedi.

KONGREYA STAR, EYLEM PROGRAMINI AÇIKLADI

Kongreya Star, “Leylalar'ın öncülüğünde mücadeleyi yükseltelim, Rêber Apo’yla özgür yaşayalım” sloganıyla düzenlenecek eylem programını açıkladı. Kongreya Star, Özerk Yönetim, Kadın Konseyi üye ve yöneticilerinin katılımıyla Qamişlo’nun Xerbî mahallesinde yapılan basın açıklamanın metni Matliyên Şêx Xidir tarafından okundu.

Açıklamada şöyle denildi:

“8 Mart, binlerce yıldır kadının toplumdaki rolünü etkisizleştiren ve tüm baskı yöntemlerini uygulayan iktidar zihniyetine karşı mücadelenin sonucudur. Bu mücadele Rêber Apo’nun kadın özgürlük ideolojisiyle yine canlanıyor ve genişliyor.

Rosa Luxemburg, Sakine Cansız, Helîn Qereçox ve bugün de Leyla Güven gibi direniş çizgisinin sembolü olmuş kadınların öncülüğünde eylemimiz faşizme karşı en güçlü cevap olacaktır.

Rojava devrimi Kuzey ve Doğu Suriye’de demokratik ulus ve ortak yaşamın inşasının temeli olmuştur. YPJ öncülüğünde DAİŞ’in yenilgisi kadın mücadelesine güç vermiştir. Kadın devrimi kazanımlarını koruyacağız, tüm gerici zihniyetlere ve faşizme karşı mücadeleyi yükselteceğiz."

Açıklamada, 8 Mart eylemleri kapsamında Kuzey ve Doğu Suriye'de kadın dayanışma festivali düzenleneceği, her yerde toplantıların düzenleneceği belirtilirken, "Ağaçlandırma kampanyası başlatılacak ve tüm bölgelerde mitingler düzenlenecek" diye kaydedildi.