Kürt ve Fransız kadınlar, Rojbin Festivali’nde buluştu

Kürt kadınları ve Fransız kadınlar, 3. Rojbîn (Fidan Doğan) Kadın Festivali’nde buluştu.

Fransa Kürt Kadın Hareketi’nin (TJK-F) düzenlediği 3. Rojbîn Kadın Festivali, Paris Creteil Pompadour’da, Fransa’nın birçok kentinden Kürt ve Fransız kadınlar, kadın kurumlarının katılımı coşkulu bir şekilde yapıldı.

TJK-F’nin, “Kadın direnişi Özgürleştirir” şiarıyla düzenlediği festival saygı duruşu ve TJK-F Sözcülerinden Şengül Karaca’nın yaptığı açılış konuşması ile başladı.

Festivale Komalen Jinen Kürdistan Koordinasyonu (KJK) bir mesaj göndererek, festivali selamladı.

“Gelenekselleşen Rojbin Kadın Festivali ile, başta Kürt kadınları olmak üzere, tüm kadınların siyasal, kültürel, politik ve toplumsal mesajlarını verdiği bir festivali süreklileştirdiniz” denilen mesajda şunlar belirtildi: “Bu festival ile kadınların var olan sisteme alternatif kültürel ve siyasal etkinlikler geliştirmeleri ve kadın iradesinin görünür kılınması ve kadınların ortak buluşmaları her yıl bir adım daha güçlendirilmiştir. Umut ediyoruz ki; bu tür çalışmalarla demokratik kadın cephesi daha fazla örgütlenme zemini yakalar ve tarihi rolünü oynar. Zaten bu tür etkinliklerle farklılıkların birliği ve bütünlüğünü geliştirmek, bu anlamda çeşitliliği, renkleri ve sesleri bir araya getirmek kadın demokratik konfederalizm sisteminin inşasına hizmet edecektir.”

Festivalde Fransa Sol Parti Eş Koordinatörü Danielle Simonnet de bir konuşma yaptı. Simonnet, Kürt kadınları ve Rojbin festivaliyle dayanışmalarını dile getirdi.

Festivalde govend ekibi, Meral Alkan, Deniz Deman, Xece Yaşar, Ruken Newa ve Dilana Rojarya ve Pınar Aydınlar sahne aldı.

Festivalde çocuklar ise 2 ayrı oyun parkı ve atölyeler ile de hoş vakit geçirdi.

Festivalde FEDA, Heyva Sor, kitap ve stantların yanı sıra, geçtiğimiz günlerde Türk devletinin Rojava’da yaktığı tarım alanlarına ilişkin, Rojava’daki tarım işçisi kadınlarla dayanışmak amacıyla, bir de çiçek standı yer aldı.